BiH
0

Predstavljena "Deklaracija o ustavnim promjenama"

FENA
Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) u BiH predstavio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu "Deklaraciju o ustavnim promjenama".

O Deklaraciji i razlozima za njeno donošenje govorili su predsjednik SABNOR-a Jure Galić, prof.dr. Zdravko Grebo, prof.dr. Ćazim Sadiković i Jovan Divjak.

Galić je kazao da su na ovom dokumentu radili najeminentniji stručnjaci, antifašisti te da je on plod opće diskusije.

"To je naš stav koji ćemo predočiti svim organizacijama, od UN-a do visokog predstavnika te državnim organima u BiH“, kazao je Galić.

Profesor Zdravko Grebo je naglasio da je ideja bila da se Savez antifašista i boraca NOR-a oglasi javno i rezultat je ovaj tekst.

„Ovo je očitovanje naše organizacije o ovim pitanjima“, kazao je Grebo.

Profesor Ćazim Sadiković je rekao da je očekivao i prije, a i poslije 16. juna dinamičniju diskusiju o ustavnim promjenama, s obzirom na to da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je potpisan 16. juna upravo pretpostavlja promjenu ustava.

„Ne može ova država, ne može ovaj ustav, ne može ova demokratija naprijed ukoliko se ne ostavare one ustavne promjene kojima se snaži država BiH“, kazao je Sadiković.

Jovan Divjak je istakao da se u novom ustavu mora poći od Evropske deklaracije u ljudskim pravima.

U Deklaraciji se, između ostalog, navodi da budući ustav mora imati precizne odredbe i djelotvorne mehanizme koji će teritorijalni integritet, granice i međunarodnopravni položaj bh. države činiti neupitnim i sigurnim. Isto tako, ustavno treba osigurati jedinstveno ustrojstvo, nesmetano, efikasno i odgovorno funkcioniranje sistema vlasti, organa i pojedinaca na cjelokupnoj državnoj teritoriji BiH.

Navodi se i to da BiH ne može biti predmet bilo kakvih etničkih podjela, niti može biti unitarna država. Neophodna je optimalna ustavna zaštita građana od diskriminacije bilo koje vrste i od bilo koga.

„Kao sljedbenici antifašističke ideje upozoravamo da odbrana od revitaliziranog i inoviranog nacifašizma i svakog drugog ideološkog radikalizma i političke militantnosti te terorizma bilo koje vrste - mora imati jasno uporište u ustavnim odredbama. Uz sve rečeno, ekstremističke grupacije i manifestacije treba zakonski zabraniti u što kraćem roku“, navodi se u Deklaraciji.

Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u BiH smatra da je uređenje države kao republike optimalan oblik koji u središte stavlja građanina i njegove slobode. Političko organizovanje na etničkim osnovama je neprihvatljivo, jer ono je bilo i ostalo glavni generator svih zala kojima je država BiH i njeni građani u prošlosti, a i sada izloženi.

Smatramo da subjekti suvereniteta treba da budu država i građani što je i stav Evropskog parlamenta - navodi se u Deklaraciji.

SABNORBiH se zalaže za decentralizovanu organizaciju vlasti u republici, s racionalnom organizovanom, ekonomičnom i djelotvornom središnjom vlašću koja može ostvarivati ravnopravnu i aktivnu ulogu u međunarodnim relacijama i integracijama i odgovoriti unutarnjim obavezama prema građanima. Centralna vlast mora imati funkcije koje imaju države Evropske unije.

„Naša organizacija posebno ukazuje na značaj razvijanja lokalne samouprave i stvaranja uslova da iz te osnovne pozicije građanin može najneposrednije uticati na ostvarenje svojih primarnih interesa i tim posredstvom na više nivoe vlasti. Smatramo da je naredni stepen decentralizacije regionalno organizovanje po geografsko-ekonomsko-komunikacijskom načelu, što je među ključnim načelima funkcionisanja i Evropske unije. Prema tome, ne decentralizacija po kriteriju nacionalno-teritorijalne diobe i stvaranja konfrontiranih državica, već racionalno organizovanje unutar bh. države na osnovu historijskih i savremenih iskustava i potreba i interesa građanina“, navodi se između ostalog u Deklaraciji.