BiH
0

Predstavljena baza podataka oboljelih od multiple skleroze u BiH

FENA
Pod pokroviteljstvom Udruženja neurologa BiH danas je u Sarajevu firma Bayer Schering Pharma predstavila epidemiološku bazu podataka oboljelih od multiple skleroze u BiH.

Radi se o bazi podataka koja sadrži osnovne podatke o pacijentima, dijagnozu i tretman pacijenata. Baza će biti dostupna i putem interneta, a ljekari će dobiti svoju šifru putem koje će imati pristup bazi podataka. Podaci iz te baze bit će statistički obrađeni, a cilj je stvoriti kvalitetnu epidemiološku sliku oboljelih od te bolesti u BiH.

Baza podataka urađena je u suradnji s neurolozima iz Hrvatske, a cilj je stvoriti kvalitetnu epidemiološku sliku oboljelih od multiple skleroze u regionu.

Predsjednik Udruženja naurologa u BiH prof. dr. Osman Sinanović sudionicima današnje prezentacije kazao je da je prema statističkim podacima broj oboljelih od multiple skleroze u porastu, ali da je slična situacija i u zemljama regije i Evropi. Razlozi za to nisu poznati. Pretpostavlja se da je glavni razlog za to u BiH stres jer je upravo stres bitan faktor koji doprinosi razvoje te bolesti.

Multiple skleroza (MS) je hronična, nepredvidiva i često progresivna bolest centralnog nervnog sistema koje napada tkivo mozga i kičmene moždine. Postoji nekoliko oblika MS, a svi oštećuju nervne funkcije. Iako uzroci nastanka te bolesti nisu poznati pretpostavlja se da to često može biti nasljedni faktor i stres. Bolest je najčešća kod osoba od 20 do 40 godina. MS je češća kod žena i osoba koje žive u umjerenim klimatskim zonama.