BiH
0

Predstavljen zbornik "Trauma i pomirenje 2"

FENA
Promocija zbornika radova "Trauma i pomirenje 2" održana je večeras u Samostanu sv. Ante na Bistriku.

Zbornik je nastao u okviru djelovanja "Trauma centra" kao jednog od projekata Humanitarno karitativne organizacije Kruh svetog Ante.

Trauma centar jedan je od osam društveno potrebnih i korisnih projekata HKO “Kruh sv. Ante“ osnovan s ciljem edukacije stručnjaka (psihologa, pedagoga, prosvjetnih i socijalnih radnika, studenata i vjerskih službenika) o osnovama traume i njenom utjecaju na osobu, obitelj i društvo, i njenoj ulozi u procesu pomirenja, kao i pružanja psihoterapijskih usluga.

U Zborniku se nalazi 15 znanstveno utemeljenih radova koji ovu problematiku tretiraju sa psihološkog, terapijskog, sociološkog, antropološkog i teološkog aspekta.

O Zborniku su govorili: fra Stipan Radić, ravnatelj HKO „Kruh sv. Ante“, fra Ivan Šarčević, prof. dr. Enes Karić i Mirela Šuman, voditeljica Trauma centra

Fra Stipan Radić istakao je da Kruh svetog Ante kao karitativna organizacija želi pomagati ljudima.

"One vanjske rane lakše je zaliječiti nego rane nastale u dušama, naglasio je fra Radić uz ocjenu da proces pomirenja sporo teče.

Za Enesa Karića vrijednost ovog zbornika je što su autori tekstova (ogleda, eseja,studija) prišli mu s iskrenim diskursom.

Karić je rekao da čovjek lakše podnosi traumu koja dolazi kao posljedica prirodnih nepogoda, jer je krivac izvan čovjeka. Rat traži nova čitanja i konstruisanja prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Karić se osvrnuo na potrebu uvažavanja drugoga, kao i potrebu denacionalizacije vjere. Kako je istakao zadaća koja je kako pred teolozima tako i ostalima je - pomirenje.

Ivan Šarčević govorio je o poziciji žrtve, o različitim nivoima prihvatanja ili ne prihvatanja traume.

Kako je istakao kod nas je sve bazirano na strahu od drugoga a taj strah je pitanje povjerenje ili nepovjerenja.

Šarčević se osvrnuo i na instituciju ispovjedi u Katoličkoj crkvi, rekavši da je bitno verbalizirati traumu. On smatra da bi trebalo raditi i sa ljudima koji su učinili zlo, kako bi ono izišlo iz njih.

Ukratko, stav promotora Zbornika "Trauma i povjerenje" je apelovanje na rad s ljudima, međusobno približavanje i upoznavanje, te uključivanje i podrška zajednice.