Predstavljen višejezični priručnik o ilegalnim migrantima

S
SRNA
14.12.2011. u 13:56
0
1
Predstavljen višejezični priručnik o ilegalnim migrantima
0
Predstavljen višejezični priručnik o ilegalnim migrantima
Višejezični priručnik za prikupljanje obavještajnih podataka i profilisanje ilegalnih migranata prezentovan je danas u glavnoj kancelariji Granične policije BiH.
Namjena ovog priručnika je da olakša prikupljanje informacija o ljudima osumljičenim za ilegalan prelazak državne granice, prikupljanje potencijalnih informacija o terorizmu, rekonstrukciji ruta ilegalnih migracija, korištenim prevoznim sredstvima, kao i informacije o trgovini ljudima i krijumčarenju ljudi, krivotvorenim dokumentima i prostituciji.

Prezentaciji su prisustvovali zamjenik direktora Granične policije BiH Enes Gačanin, glavni savjetnik Policijske misije Evropske unije (EUPM) u BiH za Graničnu policiju Giuseppe Colasanto i predstavnici UNHCR, saopšteno je iz Granične policije BiH.

"Uočili smo problem koji se tiče jezičkih barijera budući da imamo novu vrstu ilegalnih migranata od kojih je teško dobiti informacije i napraviti istragu. Iz tog razloga smo napravili ovaj priručnik na 16 različitih jezika. Naš glavni cilj bio je postizanje standarda EU", rekao je Colasanto.

Zahvalivši se EUPM-u u nastojanjima da se uradi ovaj priručnik, zamjenik Granične policije Enes Gačanin je istakao da će priručnik biti korisno sredstvo u efikasnoj borbi protiv ilegalnih migracija, ali i u pružanju pomoći i zaštiti prava koja imaju ilegalni migranti.


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: