BiH
0

Predstavljen višejezični priručnik o ilegalnim migrantima

SRNA
Višejezični priručnik za prikupljanje obavještajnih podataka i profilisanje ilegalnih migranata prezentovan je danas u glavnoj kancelariji Granične policije BiH.

Namjena ovog priručnika je da olakša prikupljanje informacija o ljudima osumljičenim za ilegalan prelazak državne granice, prikupljanje potencijalnih informacija o terorizmu, rekonstrukciji ruta ilegalnih migracija, korištenim prevoznim sredstvima, kao i informacije o trgovini ljudima i krijumčarenju ljudi, krivotvorenim dokumentima i prostituciji.

Prezentaciji su prisustvovali zamjenik direktora Granične policije BiH Enes Gačanin, glavni savjetnik Policijske misije Evropske unije (EUPM) u BiH za Graničnu policiju Giuseppe Colasanto i predstavnici UNHCR, saopšteno je iz Granične policije BiH.

"Uočili smo problem koji se tiče jezičkih barijera budući da imamo novu vrstu ilegalnih migranata od kojih je teško dobiti informacije i napraviti istragu. Iz tog razloga smo napravili ovaj priručnik na 16 različitih jezika. Naš glavni cilj bio je postizanje standarda EU", rekao je Colasanto.

Zahvalivši se EUPM-u u nastojanjima da se uradi ovaj priručnik, zamjenik Granične policije Enes Gačanin je istakao da će priručnik biti korisno sredstvo u efikasnoj borbi protiv ilegalnih migracija, ali i u pružanju pomoći i zaštiti prava koja imaju ilegalni migranti.