Dom Oružanih snaga Sarajevo
0

Predstavljen virtuelni Muzej "Alija Izetbegović"

FENA
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Muzej "Alija Izetbegović" prezentirao je danas u Sarajevu svoj novi projekat, čiji je cilj da se putem nove internetske stranice www.muzejalijaizetbegovic.ba javnosti BiH ali i cijelom svijetu ponudi veliki broj materijala vezanog za život i djelo prvog demokratski izabranog predsjednika Predsjedništva BiH i osnivača Stranke demokratske akcije.

Na prezentaciji je v. d. direktora Muzeja Elvis Kondžić podsjetio da je Muzej "Alija Izetbegović" otvoren prije nepune tri godine kao depadans Muzeja Sarajeva, a od tog trenutka rasli su zahtjevi za dopunom u vezi s prezentacijom života predsjednika Izetbegovića.

Iz toga se izrodila inicijativa da Muzej "Alija Izetbegović" postane zasebna javna ustanova. To je realizirano odlukom Skupštine Kantona Sarajevo, te je Muzej nedavno registriran kao posebna javna ustanova.

Kondžić kaže da je odmah nakon toga Muzej počeo razvijati sve one projekte koje je i ranije imao namjeru raditi, a ova multimedijalna prezentacija je prvi projekt posebne JU Muzej "Alija Izetbegović".

Naveo je da je internetska stranica pripremana na način da je jednostavna za korištenje bez obzira na nivo računarske obrazovanosti.

To je savremen pristup muzeološkoj djelatnosti i naučnoistraživačkom radu i Kondžić se nada da će ovom prezentacijom Muzej zadovoljiti zahtjeve koji su stavljeni pred njega.

Na svečanoj prezentaciji govorio je sin i sekretar rahmetli Alije Izetbegovića, Bakir Izetbegović, koji se zahvalio ljudima koji stoje iza ovog projekta.

"Mislim da su Bošnjaci izloženi jednom namjernom, planiranom zaboravu o našoj novijoj historiji, na koju bi morali biti ponosni", kazao je on.

Bakir Izetbegović kaže da je ovo jedan korak na putu da se takvo što ne dogodi.

"Svaki bi narod trebao biti ponosan na historiju kakvu su imali Bošnjaci. To vrijeme na izvjestan način simbolizira ime mog rahmetli oca i mislim da je ovo dobar korak na putu da se to ne zaboravi", ocijenio je on.