{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavljen univerzitetski informativni glasnik

F
12.7.2011. u 15:01
0
1
Predstavljen univerzitetski informativni glasnik
0
Predstavljen univerzitetski informativni glasnik
"Agresija na Bosnu i Hercegovinu i genocid nad Bošnjacima", naslov je Specijalnog izdanja univerzitetskog informativnog glasnika, predstavljenog danas u Sarajevu u povodu obilježavanja 16. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.
O publikaciji utemeljenoj na vjerodostojnim i pouzdanim dokumentima te rezultatima naučnog istraživanja u sklopu Univerziteta u Sarajevu (UNSA) govorili su promotori specijalnog izdanja - akademici Muhamed Filipović, Vladimir Premec, Esad Duraković i Rešid Hafizović.

Elaborirajući pitanje genocida, akademik Filipović ukazao je na Hegelovu misao sadržanu u djelu "Filozofija prava", prema kojoj nije dovoljno samo kazniti zločince-egzekutore, nego je neophodno insistirati na rehabilitaciji prava i uvjeta života ljudi-žrtava genocida, odnosno restituciji stanja koje je prethodilo zločinu genocida.

Akademik Premec smatra da se radi o planiranom zločinu genocida nad Bošnjacima, nazivajući taj zločin strateškim promašajem primitivne svijesti koja nije ostvarila ratne ciljeve.

Prema riječima akademika Durakovića, govor o Srebrenici bez emocija je nemoguć, jer se radi o nečemu neizrecivom, odnosno o nemoći riječi da opišu tu tragediju planetarnih i povijesnih razmjera.

Akademik Hafizović podsjeća na odgovornost i umiješanost evropskih centara moći u događaje u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine, te njihovo neprincipijelno držanje kada je u pitanju zaštita njenih temeljnih vrijednosti.

Kako je rečeno, bh. javnost je i nadalje svjedok plasiranja neistina, laži i falsifikata o događajima u Bosni i Hercegovini s kraja 20. stoljeća, te negiranja genocida nad Bošnjacima.

Stoga je, kako je istaknuto, neophodno insistirati na naučnom pristupu i fundiranju činjenica, odnosno suzbijanju pokušaja politikantskog i ideološkog iskrivljivanja činjenica koje su već nepobitno utvrđene u presudama najviših međunarodnih sudskih instanci.

U sklopu promocije spomenutog izdanja upriličena je i dodjela priznanja prijateljima UNSA.

Zlatne značke Univerziteta dodijeljene su članu kanadskog federalnog parlamenta Brianu Masseu i mr. Emiru Ramiću, direktoru Instituta za istraživanje genocida iz Kanade.

Sa skupa je najavljeno da će predstavnici akademske zajednice uputiti protest evropskim i institucijama BiH u povodu organizirane podrške haškom optuženiku Ratku Mladiću, čime je još jednom na najdirektniji način demonstrirano nepoštivanje žrtva i negiranje genocida.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: