KCUS
0

Predstavljen udžbenik "Gerijatrija - medicina starije dobi"

FENA
Udžbenik "Gerijatrija - medicina starije dobi" prof. dr. Zijada Durakovića i saradnika predstavljen je danas na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo.

Radi se o udžbeniku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu objavljenom u izdanju izdavačke kuće C. T. - Poslovne informacije d.o.o. iz Zagreba (Medixova medicinska biblioteka).

Udžbenik je predstavljan u povodu njegovog nedavnog proglašenja 'medicinskom knjigom godine' u Republici Hrvatskoj, odnosno Nagrade "Josip Juraj Strossmayer" Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najbolje naučno djelo iz medicinskih nauka koja je knjizi dodijeljena 7. novembra.

Udžbenik su predstavili redovni profesor interne medicine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, urednik i jedan od autora knjige prof. dr. Zijad Duraković i izdavač Dragan Bralić. U okviru predstavljanja prof. dr. Duraković održao je predavanje o temi "Gerijatrija - struka i znanost - juče, danas, sutra".

"Gerijatrija - medicina starije dobi" drugo je izdanje knjige "Medicina starije dobi" realizirane prije 17 godina za koju vlada veliki interes javnosti.

Taj interdisciplinarni udžbenik, u kom su izneseni svi vidovi znanosti i struke usmjerene ka razumijevanju procesa starenja i starosti te zdravstvenog stanja i bolesti osoba starije životne dobi, predstavlja sintezu najnovijih dostignuća u pristupu, dijagnostici i liječenju osoba starije dobi.

Udžbenik sadrži 18 poglavlja, a u njegovom stvaranju sudjelovalo je 78 autora, vodećih kliničara, univerzitetskih profesora i nastavnika koji su suradnici visokoškolskih ustanova u Hrvatskoj i inozemstvu.

Knjiga je namijenjena studentima medicine, liječnicima primarne zdravstvene zaštite, specijalistima svih kliničkih i pretkliničkih struka, stomatolozima, farmaceutima, te svim stručnjacima koji se bave dijelovima ili dolaze u doticaj s gerontologijom i gerijatrijom, naročito medicinskim sestrama koje se bave njegom i brigom o bolesnicima starije dobi.

Isti udžbenik trebalo bi da bude predstavljen 19. decembra u amfiteatru Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.