Modernizacija
862

Predstavljen rekonstruisani trg ispred Narodnog pozorišta Sarajevo

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Radovi na rekonstrukciji trga "Susan Sontag" ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu završeni su, a tim povodom večeras su to mjesto posjetile delegacije Kantona Sarajevo, Općine Centar, Sarajevo Film Festivala i Narodnog pozorišta Sarajevo.

"Ovaj hram kulture trebao je da dobije moderan trg, zbog čega je Općina Centar finansirala njegovu rekonstrukciju u iznosu od oko 1.200.000 KM", rekao je načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić koji je izrazio zahvalnost radnicima kompanije Unigradnja koji su i prije predviđenog roka okončali rekonstrukcijske radove.

Novi izgled trga, po riječima direktora Sarajevo film festivala Mirsada Purivatre, pokazuje "fantastičan primjer o potrebi lokalne zajednice da grad učini ljepšim".

"Želio bih se zahvaliti Općini Centar koji je ovaj projekt realizovala i omogućila da prostor trga koristi Sarajevo film festival. Ovo je još jedan korak ka Sarajevu, koji može da bude veliki kosmopolitski grad, te je ovo i putokaz za sve ljude iz politike, pa i privatnog biznisa da mijenjaju na bolje glavni grad BiH", poručio je Purivatra.

Na trgu su postavljene ploče od jablaničkog granita koji obezbjeđuje dugotrajno korištenje, što će prije svega osjetiti posjetioci Narodnog pozorišta.

"Ovakav objekat zaista zavređuje trg u divnoj estetskoj formi, koj odgovara dignitetu naše kuće i na neki način smo dobili na monumentalnosti Narodnog pozorišta. Sigurno da će prostor trga biti inspiracija mnogim umjetnicima i da će se izroditi ideje za neke nove umjetničke sadržaje", rekla je direktorica Narodnog pozorišta Marijela Hašimbegović. Kao gosti večerašnjem događaju prisustvovali su članovi delegacije Kantona Sarajevo, s premijerom Elmedinom Konakovićem na čelu, koji je naglasio da je trg "Susan Sontag" dio pozorišne scene, kao i Sarajevo film festivala u kojem će uskoro uživati domaći i strani posjetioci.

"Impresivno je da su u veoma kratkom roku bez negodovanja radnika završeni radovi na rekonstrukciji trga, na čemu zahvaljujemo općinskom načelniku i njegovoj administraciji", kazao je Konaković.