|

Predstavljen prototip mjerne stanice za mjerenje zagađenja zraka

Predstavljen prototip mjerne stanice za mjerenje zagađenja zraka
0
F
FENA
22.10.2019. u 12:46
3
komentara
0

dijeljenja
1/9 Foto: D. S./Klix.ba
2/9 Foto: D. S./Klix.ba
3/9 Foto: D. S./Klix.ba
4/9 Foto: D. S./Klix.ba
5/9 Foto: D. S./Klix.ba
6/9 Foto: D. S./Klix.ba
7/9 Foto: D. S./Klix.ba
8/9 Foto: D. S./Klix.ba
9/9 Foto: D. S./Klix.ba
U sklopu 14. međunarodnog naučnog savjetovanja iz oblasti energetike predstavljen je naučni rad i prototip autonomne mjerne stanice za mjerenje nivoa zagađenja zraka u urbanim sredinama.
Mjerna stanica je u potpunosti dizajnirana, izrađena i testirana od stručnjaka sa Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, a finansirana od Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

Tokom prezentacije, stručnjaci iz BiH i regije su visoko ocijenili performanse i primjenjivost mjerne stanice.

"Zadovoljstvo je bilo svjedočiti uspjehu bh. naučne zajednice. Ova mjerna stanica će, vjerujem, vrlo brzo naći se u serijskoj proizvodnji, te postavljena, razmještena i povezana sa mjernim jedinicama u urbanim sredinama koje su uvezane u centralni informacioni sistem koji je Fond pokrenuo prije nekoliko mjeseci", kazao je direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčić.

Po njegovim riječima imati rezultate aero zagađenja u realnom vremenu, pogotovo opasnih čestica PM 2,5, PM 10, NO2,...ali i statistiku u smislu predikcija aero zagađenja, jeste važan predkorak u donošenju mjera lokalnih vlasti u cilju sniženja nivoa zagađenja zraka u gradovima u BiH.

Voditelj projekta doc. dr. Tarik Uzunović izjavio je da je stanica bazirana na cloud tehnologiji i koristi algoritme vjestačke inteligencije za predikciju kvaliteta zraka.

Taj prototip bi mogao biti osnova za uspostavu distribuiranog sistema mjerenja u cijeloj FBiH, te bi omogućio gradnju automatiziranog ekspertnog sistema za automatsko predlaganje akcionih mjera s ciljem smanjenja zagađenja, saopćio je Fond za zaštitu okoliša FBiH.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...