BiH
0

Predstavljen projekt uspostavljanja Donorske mreže u KS-u

FENA
U Kantonu Sarajevo dosad je potpisano oko 4.000 donorskih kartica, istaknuto je danas na prezentaciji Donorske mreže u Institutu za naučnoistraživački rad i razvoj Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Rezultat je to aktivnosti realiziranih u okviru projekta "Uspostavljanje donorske mreže u KS-u" koja će djelovati u sklopu nevladine organizacije Donorska mreža u BiH.

Cilj ovog projekta jeste educiranje stanovništva o potrebi darivanja organa i tkiva nužnih za spašavanje života u okviru različitih vidova liječenja transplantacijom.

Na značaj predstavljanja aktivnosti u ovoj oblasti ukazale su koordinatorica Donorske mreže KS-a i šefica Centra za hemodijalizu doc. dr. Halima Resić i neurolog doc.dr. Azra Alajbegović i šef HealthNet Internationala za BiH Bojan Šošić.

Istaknuli su kako pokazatelji svjedoče o povećanoj potrebi za darivanje organa u BiH, posebno kada je riječ o pacijentima obuhvaćenim programom hemodijalize. U BiH su krajem 2006. godine registrirana 1.894 takva pacijenta.

Kako je rečeno, potpisivanjem donorske kartice osiguravaju se organi za kadaveričnu i druge vidove transplantacije, "čime se daje nada oboljelim sugrađanima i spašava najmanje jedan ljudski život".

U sklopu projekta opremljen je ured Donorske mreže u Sarajevu čime se stvaraju pretpostavke za afirmiranje humanih ciljeva liječenja pacijenata presađivanjem organa ili tkiva.

Projekt Uspostavljanja donorske mreže u KS-u finansira Vlada Kanade putem Kanadske agencije za međunarodni razvoj (CIDA-e), a implementira HealthNet International u BiH.

Ovaj projekt podržava Ministarstvo zdravstva KS-a, a u njegovom realiziranju sudjeluju Udruženje studenata medicine u BiH "Bohems", Udruženje bubrežnih bolesnika u KS-u te Biotehničko društvo u BiH.