{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavljen projekt pomoći UIOBiH vrijedan 2,3 miliona eura

F
21.12.2010. u 15:28
0
0
Predstavljen projekt pomoći UIOBiH vrijedan 2,3 miliona eura
0
Predstavljen projekt pomoći UIOBiH vrijedan 2,3 miliona eura
U Banjoj Luci je danas održana prezentacija projekta Podrška Upravi za indirektno oporezivanje BiH u daljem usklađivanju s EU zakonodavstvom, koji u naredne dvije godine finansira Evropska unija s 2.375.000 eura.
Projekt će izvoditi Agencija za evropske integracije i ekonomski razvoj (AEI) iz Austrije, saopćeno je iz UIOBiH.

Uprava je već od 2006. počela s postepenim usklađivanjem zakonodavstva iz oblasti indirektnih poreza u Bosni i Hercegovini sa zakonodavstvom iz ove oblasti koje je na snazi u zemljama članicama Evropske unije.

Projekt pomoći, koji i zvanično započinje danas, osigurat će daljnje usklađenje s evropskim standardima kad je u pitanju zakonska i podzakonska legislativa iz oblasti indirektnih poreza.

Ovaj projekt pomoći UIO-a podijeljen je u tri dijela: carine, porezi i informacione tehnologije.

U okviru Sektora za carine u UIO najvećim dijelom pomoć će biti usmjerana prema usklađivanju zakonske legislative koja je na snazi u Evropskoj uniji, i to u području carinskih procedura koje uključuju i porijeklo robe, zabrane ograničenja i druge mjere kod uvoza i izvoza robe i sistem analize rizika. Uz ovo, pažnja će biti posvećena carinskoj laboratoriji i naknadnoj carinskoj kontroli.

U okviru Sektora za poreze UIO-a projekt pomoći podrazumijeva unapređenje kriterija kod analize rizika i unapređenje PDV – Info linije (Call centre), priprema za elektronsko podnošenje PDV prijava i daljnje usklađivanje legislative.

U okviru Sektora za IT predviđena je izrada IT strategije, kao i modernizacija informacionog sistema ALICE, koji je veoma važan u provedbi Zakona o PDV-u.

Projekt će biti proveden kroz 68 aktivnosti na kojima će u naredne dvije godine UIO pomagati 60 stručnjaka koji najvećim dijelom dolaze iz Austrije i Slovenije.

Uz ovaj projekt, Uprava za indirektno oporezivanje BiH priprema i novi projekt modernizacije carinskog informacionog sistema, koji bi trebao biti finansiran iz pretpristupnih fondova Evropske unije IPA 2010 u vrijednosti od 2,5 miliona eura, saopćenje je iz te finansijske institucije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: