{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavljen projekt inkluzija romske djece u redovan školski sistem

F
24.2.2009. u 14:26
0
0
Predstavljen projekt inkluzija romske djece u redovan školski sistem
0
Predstavljen projekt inkluzija romske djece u redovan školski sistem
Projekt pod nazivom "Edukacijska inkluzija romske djece u redovan sistem obrazovanja na području TK-a“ koji realizira Udruženje Roma "Euro Rom“ uz finansijsku pomoć Romskog edukativnog fonda iz Budimpešte predstavljen je danas na konferenciji za medije.
Vrijednost projekta je 84.900 KM, a osnovni cilj je uključiti što veći broj romske djece u sistem obrazovanja da bi im se stvorili uvjeti za zaposlenje i bolju budućnost. Osnovni cilj projekta inkluzije romske djece u sistem osnovnog obrazovanja jest da se poveća kapacitet romske djece koja bi pohađala školu. To će se postići intenzivnim radom s djecom.

Projekt će trajati 22 mjeseca. U drugoj godini predviđeno je vraćanje djece koja su napustila školu i podsticaj roditelja čija djeca tek trebaju započeti osnovno obrazovanje. Ovim projektom se podrazumijeva i intenzivniji rad s roditeljima.

Projektnim aktivnostima obuhvaćene su radionice s roditeljima u vidu predavanja, okruglih stolova ali i individualnog rada sa njima i s djecom. U projekt će biti uključen i veliki broj stručnjaka.Prije pet godina osnovnu školu na području TK-a pohađalo je 300 učenika romske nacionalnosti. Danas se taj broj, uz pomoć projekata sličnih ovom povećao na 900. Ovaj podatak pokazuje koliko su efekta imale aktivnosti romskih uduženja i obrazovnih institucija kada je u pitanju uključivanje romske djece u sistem osnovnog, a kasnije i srednjeg obrazovanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: