Tuzla
0

Predstavljen projekt inkluzija romske djece u redovan školski sistem

FENA
Projekt pod nazivom "Edukacijska inkluzija romske djece u redovan sistem obrazovanja na području TK-a“ koji realizira Udruženje Roma "Euro Rom“ uz finansijsku pomoć Romskog edukativnog fonda iz Budimpešte predstavljen je danas na konferenciji za medije.

Vrijednost projekta je 84.900 KM, a osnovni cilj je uključiti što veći broj romske djece u sistem obrazovanja da bi im se stvorili uvjeti za zaposlenje i bolju budućnost. Osnovni cilj projekta inkluzije romske djece u sistem osnovnog obrazovanja jest da se poveća kapacitet romske djece koja bi pohađala školu. To će se postići intenzivnim radom s djecom.

Projekt će trajati 22 mjeseca. U drugoj godini predviđeno je vraćanje djece koja su napustila školu i podsticaj roditelja čija djeca tek trebaju započeti osnovno obrazovanje. Ovim projektom se podrazumijeva i intenzivniji rad s roditeljima.

Projektnim aktivnostima obuhvaćene su radionice s roditeljima u vidu predavanja, okruglih stolova ali i individualnog rada sa njima i s djecom. U projekt će biti uključen i veliki broj stručnjaka.Prije pet godina osnovnu školu na području TK-a pohađalo je 300 učenika romske nacionalnosti. Danas se taj broj, uz pomoć projekata sličnih ovom povećao na 900. Ovaj podatak pokazuje koliko su efekta imale aktivnosti romskih uduženja i obrazovnih institucija kada je u pitanju uključivanje romske djece u sistem osnovnog, a kasnije i srednjeg obrazovanja.