BiH
0

Predstavljen program za predškolski odgoj i obrazovanje u ZDK

Klix.ba
Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Mirko Trifunović danas je predstavio aktivnosti na realizaciji projekta Programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu u godini pred polazak u osnovnu školu.

Prezentaciji aktivnosti na realizaciji projekta prisustvovala je i direktorica Pedagoškog zavoda Zenica Munevara Selmanović, a uvodno izlaganje imao je ministar Trifunović.

"Zakon o Programu obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu u godini pred polazak u osnovnu školu, donesen je još 2010. godine, ali je zbog finansijskih problema njegova realizacija bila odgođena do danas. Sva djeca Zeničko-dobojskog kantona će u godini prije polaska u osnovnu školu imati 150 časova pripreme za osnovnu školu", kazao je Trifunović.

Sredstva za realizaciju 150 časova osigurala je Vlada Zeničko-dobojskog kantona u budžetu za 2013. godinu, u iznosu od 400.000 KM, a pomoć u realizaciji ovog projekta pružio je UNICEF koji je donirao 100.000 KM.

Programom će biti obuhvaćeno 3.500-4.000 djece, a sama provedba ovog projekta zahtijeva sinhronizovano djelovanje Ministarstva, predškolskih ustanova, Pedagoškog zavoda te osnovnih škola na području Zeničko-dobojskog kantona.

"U osnovnim školama, u kojima će se provoditi ovaj program, bit će organizovani seminari za stručne osobe i to u Maglaju za sjeverni dio te u Visokom za južni dio ZDK. Pokrivenost predškolskog obrazovanja u općini Zenica je dobra, tako da nema potrebe za dodatnim osposobljavanjem", kazao je Trifunović, te dodao da je uvjeren da će zajedničkim snagama uspješno realizirati prvi krug ovog projekta.

Ustanove koje su upisane u registar moći će realizovati program predškolskog odgoja i obrazovanja u prvoj godini prije osnovne škole, a trenutno su prijavljene njih 24 u kojima će od 11. marta 2013. godine početi realizacija ovog projekta.

Direktorica Pedagoškog zavoda Zenica Munevara Selmanović kazala je kako se nada da će u narednom periodu biti više stručnih osoba za realizaciju ovog programa, te dodala da je prijava djece za predškolski odgoj i obrazovanje od danas i zvanično počela.