BiH
0

Predstavljen program praćenja, prevencije i liječenja PTSP-a

FENA
Program praćenja, prevencije i liječenja demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica od PTSP-a u Kantonu Sarajevo predstavljen je danas u Sarajevu.

Ovaj program predstavio je stručni tim, koji je u maju 2007.godine imenovao ministar zdravstva KS-a Mustafa Cuplov, a radi utvrđivanja stope obolijevanja od PTSP-a u ratnom i poslijeratnom periodu te poduzimanja mjera liječenja oboljelih.

Rad tima u proteklom periodu podrazumijevao je stalni kontakt s ciljanim grupama i centrima za mentalno zdravlje, prikupljanje podataka o demobiliziranim borcima i njihovim porodicama, organizovanje radionica i seminara te i samu izradu programa.

"Naš naredni korak je edukacija ljekara opće prakse, naročito porodične medicine, da bi bili što efikasniji u tretmanu. Također ćemo nastaviti s izradom edukativnih brošura, a posebno ističem našu preventivnu aktivnost sprječavanja transmisije postratne traume na mlađe članove porodice,“ najavila je predsjednica stručnog tima za izradu Programa Nermana Mehić-Basara.

U projekt su uključene sve boračke organizacije, Ministarstvo za boračka pitanja, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice, dok je nosilac svih aktivnosti Ministarstvo zdravstva KS-a.

"Za ovaj program u protekloj godini izdvojeno je 100.000 KM s ciljem da se problem PTSP-a, koji obuhvata izuzetno osjetljivu populaciju, vrati u zdravstveni sistem na području Kantona Sarajevo, te da bi profesionalci u okviru svog rada prepoznali problem, evidentirali ga i proslijedili specijaliziranim stručnjacima porodične medicine, odnosno stručnjacima za mentalno zdravlje“, pojasnio je ministar Cuplov.

Konstatirano je da je značaj ovog projekta i činjenica da će se prvi put identificirati oboljeli, odnosno uspostaviti registar na nivou KS-a te napraviti evaluacija rezultata prevencije i liječenja PTSP-a.

Prema podacima Ministarstva za boračka pitanja, u Kantonu Sarajevo ima između 50.000 i 55.000 demobiliziranih boraca, a procjenjuje se da svaki peti ima simptome PTSP-a, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.