OSCE
0

Predstavljen priručnik za nastavnike o nacionalnim manjinama u BiH

FENA
Misija OSCE-a u BiH organizirala je danas u Sarajevu promociju prvog bh. priručnika za nastavnike o kulturi, baštini i tradiciji nacionalnih manjina u BiH, autora Leonarda Valente.

U priručniku, koji nosi naslov "Upoznajmo se - nacionalne manjine u BiH", prikazane su kultura, tradicija i porijeklo 17 nacionalnih manjina. U školi se ovaj priručnik može koristiti u nastavi historije, geografije, maternjeg jezika, etike, moje okoline, te u radu sekcija, odjeljenske zajednice ili tematskih radionica.

Svečanoj promociji prisustvovao je visoki komesar OSCE-a za nacionalne manjine Knut Vollebeak, koji boravi u službenoj posjeti BiH, a od visokih bh. zvaničnika bili su ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović i federalna ministrica obrazovanja i nauke Meliha Alić.

Komesar Vollebeak je naglasio da u BiH svi građani imaju pravo da u obrazovanju koriste vlastiti jezik.

  • Isto tako je važno napomenuti da je upoznavanje jednih s drugima važan dio obrazovanja, rekao je on.

Po njegovom mišljenju, obrazovanje je jedno od osnovnih sredstava za smanjenje napetosti u bh. društvu kako bi se došlo do političke stabilnosti.

  • To se odnosi na sve nas, bilo da smo pripadnici nacionalnih manjina ili većinskih naroda. U BiH imate više izazova nego u drugim evropskim zemljama, jer osim nacionalnih manjina imate tri konstitutivna naroda, ocijenio je Vollebeak.

Naveo je kako je tokom posjete BiH imao priliku da se sastane s predstavnicima vlasti, ali i posjeti škole.

Kazao je kako je vidio neke stvari koje se tiču razdvajanja u bh. obrazovnom sistemu, ali da je iz razgovora sa predstavnicima vlasti i posjete školama vidio da postoji volja da se krene prema boljem sistemu.

Govoreći o priručniku o 17 nacionalnih manjina u BiH, Vollebeak je rekao da se nada da će on doprinijeti boljem razumijevanju među raznim etničkih grupama u BiH.