BiH
2

Predstavljen Priručnik o rodno odgovornom budžetiranju

Klix.ba
Projekt jačanja institucija vlasti i procesa u Bosni i Hercegovini (SGIP), kojeg finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), danas je u Sarajevu predstavio Priručnik o rodno odgovornom budžetiranju.

Rodno odgovorno budžetiranje je ključni metod za osiguravanje pravičnije raspodjele javnih finansijskih sredstava, u svrhu postizanje pune ravnopravnosti spolova. Predstavljeni Priručnik poslužit će donosiocima odluka da procijene, donesu i prate efikasnost odluka o raspodjeli javnih sredstava, kako bi se takva ravnopravnost omogućila.

Izradu Priručnika o rodno odgovornom budžetiranju podržali su Agencija za ravnopravnost spolova u BiH, Gender centar Federacije BiH, predstavnici i predstavnice zakonodavne i izvršne vlasti te relevantnih nevladinih organizacija.

O značaju Priručnika i samoj važnosti integriranja principa ravnopravnosti spolova u budžetske procese na promociji su govorili direktor Odjela za demokratizaciju Misije USAID-a u BiH Jaidev Singh, autorica Priručnika Dženita Hrelja Hasečić, predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mirsad Isaković, članica Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Jasmina Zubić te direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović Hadžiabdić.

Projekt SGIP, od maja 2013. radi na jačanju kapaciteta institucija vlasti kako bi se usvojile, provele i osigurale efikasnije politike, zakoni i budžeti koji se odnose na ključna pitanja pristupanja Evropskoj uniji, uključujući i garantiranje jednakih prava i mogućnosti u cijelom društvu.