Informacije o studiranju
0

Predstavljen portal za studente Studirajvani.ba

SRNA
Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović i ambasador Češke u BiH Tomáš Szunyog predstavili su danas u Sarajevu web portal Studirajvani.ba, na kojem studenti mogu naći sve informacije o mogućnostima studiranja u zemljama EU, kao i mogućnostima stipendiranja.

Nović je izrazio zadovoljstvo pokretanjem ovog web portala, namijenjenog mladima u BiH, "koji više neće morati satima da surfaju po internetu da bi se informisali o studentskim stipendijama koje nude vlade zemalja članica EU".

On je naglasio da će i profesori lakše dolaziti do informacija o mogućnostima daljeg usavršavanja, koje će sada biti na jednom mjestu, a do kojih se može doći i putem linka www.studirajvani.ba na sajtu Ministarstva civilnih poslova.

Nović je naglasio da će ovaj sajt, koji za početak nudi informacije o stipendijama iz 21 zemlje članice EU i četiri druga programa stipendiranja, koji se odnose na više država ili zbog veličine zaslužuju posebnu pažnju poput programa "CEBUS", biti redovno ažurirani.

"Portal ima samostalnu sekciju stipendija gdje se nalazi oko 30 ponuda različitih subjekata. Stipendije se odnose na dodiplomske, magistarske i doktorske studije, a Ministarstvo civilnih poslova ima namjeru širiti sajt sa informacijama iz drugih država", rekao je Nović.

On je napomenuo da je za BiH ovo posebno važno, s obzirom da je među zadnjim državama po kriterijima akademske razmjene u Evropi.

Nović je izrazio zahvalnost ambasadoru Češke, zemlje koja je omogućila pokretanje ovog portala.
Szunyog je naglasio da cilj projekta nije bio da se nabroje sve stipendije, nego da se studentima omoguće linkovi za dalje informisanje.

"Postoje mogućnosti studiranja u EU, ali ovdje nedostaje dovoljno informacija  o mogućnostima", naglasio je češki ambasador.

Szunyog je napomenuo da je važno da se nastavi ažuriranje stranice, što će studentima iz BiH omogućiti da se osjećaju kao dio evropske porodice.