Sarajevo
0

Predstavljen politički savez "Idemo Bosno i Hercegovino"

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Politički savez pod nazivom „Idemo Bosno i Hercegovino“, koji čine BH slobodni demokrati, Bosanskohercegovačka podrinjska narodna stranka, Nezavisna stranka BiH i a-SDA, predstavljen je danas na pres-konferenciji u Sarajevu.

Predsjednik BH slobodnih demokrata Sead Avdić je kazao da je cilj ovog političkog saveza da širi ideju dijaloga i povezivanja stranaka koje nemaju baš istovjetne političke, ideološke programe, ali kojima je istovjetan cilj, imenitelj, a to je BiH kao država, njena opstojnost i dobrobit građana i naroda ove zemlje.

Avdić je istaknuo da je temeljni cilj punopravno članstvo BiH u NATO-u i Evropskoj uniji.

Jedan od prioritetnih zadataka je, smatra on, i izrada novog modela ustava BiH koji bi trebao biti zasnovan na evropskoj ustavnopravnoj praksi i tradiciji.

Predsjednik Bosanskohercegovačke podrinjske narodne stranke Seid Karić je istaknuo da „država BiH za ovaj savez nema alternative, niti ima prekrajanja granica“.

„To mora biti jasno svim građanima BiH, pa i međunarodnoj zajednici“, kazao je Karić.

Dodao je da u savezu žele da „probude“ 50 posto građana koji ne izlaze na izbore, koji su nezadovoljni, i da „otvore vrata“ za sve mlade, perspektivne ljude, koji misle dobro BiH, da se priključe ovom savezu.

Predsjednik Nezavisne stranke BiH Muhamed Imamović je kazao da ta stranka očekuje da se savez bavi konkretnim stvarima, pitanjima „običnih ljudi i građana“.

Napomenuo je da je ova stranka pokrenula inicijativu potpisivanja peticije za ukidanje finansiranja političkih stranaka. Do sada je prikupljeno oko 45 hiljada potpisa, potpisivanje će biti nastavljeno u septembru, da bi u oktobru ove aktivnosti bile privedene kraju.

Kada skupe dovoljan broj potpisa, najavili su da će ih predati federalnom i državnom parlamentu i visokom predstavniku te tražiti reakciju od njih.