{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavljen novi avion Vlade RS-a vrijedan pet miliona dolara

F
21.4.2008. u 14:26
0
0
Predstavljen novi avion Vlade RS-a vrijedan pet miliona dolara
0
Predstavljen novi avion Vlade RS-a vrijedan pet miliona dolara
Novi avion Vlade Republike Srpske, "cesna 525", vrijedan 4.870.000 američkih dolara, sa šest putničkih i dva pilotska mjesta, danas je i zvanično predstavljen medijima na Aerodromu Mahovljani kod Banje Luke.
Avion, koji spada u kategoriju najsavremenijih modela za VIP letove, je još 2. aprila dopremljen iz Amerike, a njime se već ranije vozio entitetski premijer Milorad Dodik, koji danas nije prisustvovao prestavljanju Vladine "cesne“.

Unutrašnjost aviona je moderno opremljena, a na njemu su oznake RS-a (amblem) i oznaka BiH na repu (mala zastava), s velikim natpisom RS na prednjem njegovom dijelu i iscrtanom zastavom RS-a njegovom dužinom.

Šefica Biroa Vlade za odnose s javnošću Vera Sajić kazala je novinarima da je avion plaćen sredstvima iz budžeta s pozicije javnih investicija u prošloj i ovoj godini.

Direktor Vazduhoplovnog servisa RS-a Sreten Ilić rekao je da novi avion Vlade RS-a, za razliku od starog, koji je RS dobila 1999. godine nakon podjele imovine bivše Jugoslavije, može da zadovolji sve potrebe kada su u pitanju tehničke karakteristike, te pokrije potrebne destinacije kao što su London, Moskva, Tel Aviv i Madrid.

Ilić je naveo da će predložiti Vladi da se stari avion proda da bi kupio helikopter.

Govoreći o tehničkim karakteristikama novog aviona, Ilić je još kazao da je njegova maksimalna brzina na visini od 9.000 metara 720 kilometara.

Maksimalna visina leta je 12.500 metara, a dolet 1.300 nautičkih milja s odgovarajućom rezervom.

Nabavku novog aviona odobrila je Vlada RS-a u maju prošle godine odlukom o određivanju prioritetnih projekata iz programa javnih ulaganja RS-a, nakon što je serviser ustanovio da popravka starog aviona, koji je imao pet putničkih mjesta, nije isplativa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: