BiH
7

Predstavljen koncept web rangiranja univerziteta u BiH

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Univerziteti u Sarajevu i Tuzli zauzimaju 1.928., odnosno 4.525. mjesto na Webometricsovoj rang-listi svjetskih univerziteta, dok je Univerzitet u Banjoj Luci na 4.977. poziciji.

Koncept web-rangiranja univerziteta u BiH predstavljen je danas na konferenciji u Sarajevu koju su organizirali Univerzitet u Sarajevu i Rektorska konferencija uz podršku Ambasade Kraljevine Španije u BiH.

Šef Cybermetrics laboratorije, istraživačke grupe pri Instituto de políticas Bienes Publicos (IPP) Španskog nacionalnog vijeća za istraživanje (CSIC), prezentator Isidro Aguillo kazao je da cilj Webometrics rangiranja nije samo rangiranje već i promocija otvorenog pristupa univerziteta.

"Cilj je pojačati internet demokratiju univerziteta, transparentnost", istakao je Aguillo.

Govoreći o najboljim fakultetima u svijetu prema web-rangiranju, Aguillo je izjavio da prednjače univerziteti u SAD-u, gdje se uzima u obzir i engleski jezik, koji je dominantan, a kada je u pitanju Evropa kazao je da su na prvim mjestima univerziteti u Velikoj Britaniji i Francuskoj.

Da bi univerziteti u BiH poboljšali svoju poziciju na rang listi, Aguillo je preporučio potpunu integraciju univerziteta u smislu prisustva na webu i da svaki uposlenik univerziteta tome da svoj doprinos.

Cilj ove vrste rangiranja jest povećanje prisustva akademskih i istraživačkih ustanova na internetu i promoviranje slobodnog pristupa rezultatima naučnog istraživanja.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić kazao je da akademski potencijal javnih univerziteta BiH nije vjerodostojno predstavljen domaćoj i međunarodnoj javnosti.

"U godini u kojoj Univerzitet u Sarajevu predsjedava Rektorskom konferencijom BiH želimo da unaprijedimo poziciju naših univerzitata na svjetskim rang-listama, od kojih je prva Webometrics, na kojoj možemo boljom organizacijom napraviti pomake", istakao je Avdispahić.

Dodao je da su u BiH 42 licencirane visokoškolske javne ustanove, a na Webometrics listi se nalaze 74, što pokazuje odraz unutrašnje slabosti gdje fakulteti imaju zasebne stranice koje izlaze van univerzitetskog okvira.

"Izmjenom takvog detalja bit će pomaka već u julskom izdanju, no kada se poduzmu strateški koraci očekujemo da se ta slika stvarno unaprijedi u januaru naredne godine", dodao je Avdispahić.