BiH
3

Predstavljen izvještaj o poticajnom okruženju za razvoj civilnog društva u BiH

Klix.ba
U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine danas je održana prezentacija i diskusija u povodu izrade prvog Izvještaja o poticajnom okruženju za razvoj civilnog društva u BiH, kojeg je izradio Centar za promociju civilnog društva (CPCD). Prezentaciji je prisustvovalo 50 predstavnika/ca organizacija civilnog društva, vlasti i poslovnog sektora.

"Centar za promociju civilnog društva intenzivno je radio na izradi Izvještaja, zajedno sa brojnim referentnim organizacijama civilnog društva iz BiH. Zadovoljni smo konačnim proizvodom i vjerujemo da će ovaj Izvještaj biti odlična platforma za razvoj dijaloga i civilnog društva u našoj zemlji. Nažalost, i ovaj izvještaj je potvrdio da smo u mnogim oblastima iza naših susjeda u regiji“, izjavila je Aida Daguda, direktorica CPCD-a.

Istraživanje je provedeno saradnjom dvaju projekata, regionalnog projekta Balkanske mreže za razvoj civilnog društva pod nazivom Pravna stečevina civilnog društva na Balkanu – Jačanje zagovaračkih kapaciteta i monitoring kapaciteta OCD, koji je podržala Evropska unija i Balkan Trust for Democracy te projekta Održiv razvoj civilnog društva u BiH, podržanog od strane USAID-a, u okviru kojeg je izrađena sveobuhvatna analiza koja je poslužila kao temelj za izradu Izvještaja.

Šef sektora II Delegacije Evropske unije u BiH, Martin Schieder, istakao je da je „civilno društvo ključna komponenta u svakom demokratskom društvu. Ovaj izvještaj o monitoringu daje pregled poticajnog okruženja za civilno društvo u BiH, a poslužiće kao kvalitetna informacija za izradu izvještaja o napretku BiH za 2014. godinu.“

Izvještaj o poticajnom okruženju za razvoj civilnog društva biti će dijelom regionalnog izvještaja o poticajnom okruženju za razvoj civilnog društva Zapadnog Balkana i Turske, kojeg će objaviti Balkanska mreža za razvoj civilnog društva.

Događaju je prisutvovala i Dena Beegun, direktorica Ureda za demokratizaciju USAID u BiH koja je iskazala zadovoljstvo što je BiH najzad dobila jedan ovakav Izvještaj. „Veliko nam je zadovoljstvo što već dugo vremena podržavamo ovu inicijativu. Izvještaj kao i preporuke koje su prezentirane danas, zasnovani su na jednoj godini monitoringa pravnog i fiskalnog sistema u BiH, i nalazi iz tog izvještaja će koristiti nevladinom i vladinom sektoru u BiH“, zaključila je Beegun.

Očekuje se da će rezultati i preporuke ovog izvještaja poslužiti organizacijama civilnog društva u BiH kao osnova za dizajniranje i provođenje različitih informativnih i zagovaračkih kampanja, ali i vlastima kao sistematičan prijegled okruženja za razvoj civilnog društva i neophodnih reformi.