Sarajevo
0

FOTO / Predstavljen ICMP-ov online centar za upit o nestalim osobama

FENA
Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP), čija baza sadrži više od 150.000 genetskih profila dobijenih od porodica nestalih osoba i vladinih institucija diljem svijeta, predstavila je danas u Sarajevu interaktivni pretraživač pod nazivom "ICMP-ov online centar za upit o nestalim osobama".

ICMP-ov interaktivni centar omogućit će porodicama nestalih i forenzičnim stručnjacima da putem interneta (ICMP-ove stranice) provjere status nestalih srodnika koristeći tri različita pretraživača - Upit o nestalim osobama, Upit o uzorcima posmrtnih ostataka i Upit o grobnicama.

Zasada je u punom kapacitetu za javnost otvoren Upit o nestalim osobama, a radi se o nestalim za koje je ICMP pribavio barem jedan uzorak. Na ovaj način porodice, odnosno srodnici nestalih osoba moći će da dobiju, ali i pruže informacije - podatke o nestalom srodniku putem online formulara, ukoliko ta osoba nije obuhvaćena postojećom bazom.

"ICMP-ov online centar za upit o nestalim osobama značajan je za transparentnost i ubrzanje procesa traženja nestalih osoba te za utvrđivanje obaveza nadležnih organa i uopće jačanje odgovornosti na tom planu", izjavila je Kathryne Bromberger, generalna direktorica ICMP-a.

Po njenim riječima, srodnici nestalih osoba koji su dali uzorak krvi moći će prvi put putem ICMP-ove stranice pratiti status slučajeva za koje su neposredno zainteresirani.

Zamjenik direktora Odjela forenzičnih nauka ICMP-a Adnan Rizvić istaknuo je da je trenutno za javnost nedostupan dio koji se odnosi na post-mortem uzorke, budući da se radi o osjetljivim podacima, kao i segment koji se tiče podataka o grobnicama (masovnim i pojedinačnim).

"Upit o uzorcima posmrtnih ostataka bit će dostupan samo vladinim institucijama i sudskomedicinskim vještacima koji su dio ICMP-ovog DNK identifikacionog programa", kazao je Rizvić, navodeći da će uskoro najširoj javnosti biti dostupan Upit o grobnicama, a nakon otklanjanja svih nedoumica i objedinjavanja podataka

Prema podacima ICMP-a, dosad je prikupljeno 88.607 uzoraka krvi srodnika nestalih osoba s područja bivše SFRJ, od kojih se 70.172 odnose na nestale u Bosni i Hercegovini u ratu 1992.-1995.

Broj nestalih osoba prikazanih uzorcima krvi na teritoriju bivše SFRJ je 29.073, od kojih se 23.365 tiče nestalih osoba u ratu u BiH.

Pokazatelji svjedoče o tome da je u Bosni i Hercegovini dosad pronađeno i identificirano više od dvije trećine nestalih osoba što predstavlja presedan u svjetskim okvirima.