{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavljen enciklopedijski paket "Opsada Sarajeva 1992.-1996."

F
20.6.2007. u 15:15
0
0
Predstavljen enciklopedijski paket "Opsada Sarajeva 1992.-1996."
0
Predstavljen enciklopedijski paket "Opsada Sarajeva 1992.-1996."
Multimedijalna kompanija FAMA International predstavila je danas u Sarajevu jedinstveno izdanje bh. enciklopedijskog paketa "Opsada Sarajeva 1992.-1996.".
Riječ je o istraživačkom i edukacijskom projektu čija je realizacija trajala 15 godina. On donosi dokumentaristički pregled dešavanja tokom raspada bivše Jugoslavije, s akcentom na četverogodišnju opsadu Sarajeva.

Predstavljanje u Sarajevu dio je regionalne prezentacije koja uključuje i Beograd, Zagreb, Podgoricu, Prištinu, Skoplje i Ljubljanu.

Izdanje su predstavili direktorica FAMA International i autorica projekta Suada Kapić te historičarka iz Beograda Branka Prpa.

Suada Kapić je istaknula dugogodišnji i mukotrpan rad na projektu, za čiju realizaciju je prvi dio podrazumijevao istraživanje i dokumentiranje brojnih podataka, fotografija i drugih činjenica.

Namijenjen je svim nivoima edukacije, od osnovne i srednje škole do univerziteta, kao i za biblioteke, historičare i druge stručnjake koji budu istraživali uzroke i posljedice raspada bivše Jugoslavije.

Ona je naglasila kako je projekt temeljen na metodi faktografije koja poznaje samo činjenice i istinu, što je iznimno važno za proces pomirenja na ovim prostorima. U njegovoj realizaciji radilo je tokom niza godina čak 150 ljudi.

Za historičarku Branku Prpu projekt je prvenstveno u funkciji ljudskog znanja, jer ono određuje naše mišljenje i stavove. Posebno je značajan jer je rad na njegovoj realizaciji počeo odmah po okončanju rata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: