{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavljen enciklopedijski paket "Opsada Sarajeva 1992.-1996."

F
20.6.2007. u 15:15
0
0
Predstavljen enciklopedijski paket "Opsada Sarajeva 1992.-1996."
0
Predstavljen enciklopedijski paket "Opsada Sarajeva 1992.-1996."
Multimedijalna kompanija FAMA International predstavila je danas u Sarajevu jedinstveno izdanje bh. enciklopedijskog paketa "Opsada Sarajeva 1992.-1996.".
Riječ je o istraživačkom i edukacijskom projektu čija je realizacija trajala 15 godina. On donosi dokumentaristički pregled dešavanja tokom raspada bivše Jugoslavije, s akcentom na četverogodišnju opsadu Sarajeva.

Predstavljanje u Sarajevu dio je regionalne prezentacije koja uključuje i Beograd, Zagreb, Podgoricu, Prištinu, Skoplje i Ljubljanu.

Izdanje su predstavili direktorica FAMA International i autorica projekta Suada Kapić te historičarka iz Beograda Branka Prpa.

Suada Kapić je istaknula dugogodišnji i mukotrpan rad na projektu, za čiju realizaciju je prvi dio podrazumijevao istraživanje i dokumentiranje brojnih podataka, fotografija i drugih činjenica.

Namijenjen je svim nivoima edukacije, od osnovne i srednje škole do univerziteta, kao i za biblioteke, historičare i druge stručnjake koji budu istraživali uzroke i posljedice raspada bivše Jugoslavije.

Ona je naglasila kako je projekt temeljen na metodi faktografije koja poznaje samo činjenice i istinu, što je iznimno važno za proces pomirenja na ovim prostorima. U njegovoj realizaciji radilo je tokom niza godina čak 150 ljudi.

Za historičarku Branku Prpu projekt je prvenstveno u funkciji ljudskog znanja, jer ono određuje naše mišljenje i stavove. Posebno je značajan jer je rad na njegovoj realizaciji počeo odmah po okončanju rata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: