Od 4. do 6. aprila
161

Predstavljen bogat trodnevni program povodom Dana Sarajeva i godišnjice početka opsade

S. Š.
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić (Foto: I. L./Klix.ba)
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić (Foto: I. L./Klix.ba)
Povodom 6. aprila - Dana Sarajeva i tridesete godišnjice od početka opsade, gradonačelnica Benjamina Karić predstavila je danas bogat kulturni, umjetnički, sportski i naučni program.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić predstavila je planirane aktivnosti predviđene za 4., 5., i 6. aprila koje će se obilježiti u Vijećnici - svojevrsnom simbolu grada, njegovog otpora i sjetišta ovogišnjeg programa.

"Program obilježavanja godišnjice od početka opsade Sarajeve počet ćemo u ponedjeljak, izložbom Paula Lowa, pod nazivom 'Opsada/Siege'. Paul je britanac, ali i bosanac sa sarajevskom adresom koji je svojim objektvom obilježio svakodnevnicu u vrijeme opsade", rekla je Karić.

U 20 sati će biti upriličena video projekcija "Sarajevske ruže", priče o ratnim simbolima stradanja ovog grada.

Gradonačelnica Karić: Planiran bogat trodnevni program (Foto: I. L./Klix.ba)
Gradonačelnica Karić: Planiran bogat trodnevni program (Foto: I. L./Klix.ba)

Idućeg dana, u utorak, planirano je obilježavanje tačno 30 godina od početka opsade Sarajeva, najduže opsade jednog grada u modernoj historiji koja je trajala puna 44 mjeseca.

"U utorak 5. aprila bit će održana Međunarodna naučna konferencija '30 godina poslije –Sarajevo'. Učesnici i govornici na konferenciji su renomirani lokalni umjetnici i međunarodni stručnjaci, novinari i akademici", kaže gradonačelnica Sarajeva.

"Prisustvo na konfreneciji 5. aprila su potvrdili Carmel Agius i Serge Brammertz, predsjednik i glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, bivši komadant UNPROFOR-a u BiH Rupert Smith. Također, Konferenciji će prisustvovati i Johann Sattler, šef delegacije EU u BiH, te prof. dr. Ivo Komšić - bivši član Predsjedništva BiH i nekadašnji gradonačelnik Sarajeva", izjavila je Karić.

Dodaje da će se Konferencija održati u tri panela: Opsada Sarajeva i procesuira ratnih zločina; Kultura sjećanja i otpor kulture u periodu opsade; i tema trećeg panela je budućnost u miru.

"Dan kada slavimo dan Sarajeva, grada ljepote, kulture, tolerancije i ljudske topline je 6. april. Taj dan posvetit ćemo ljudima koji su svoje živote ugradili u slobodu i napredak grada", rekla je gradonačelnica Karić.

Za ovaj dan, građanke i građani Sarajeva dobit će obnovljenju Bistričku stanicu, simbol grada i nacionalni spomenik koji štiti dugu historiju željeznica.

"Objekat Bistričke stanice obogatili smo postavom izložbe Valter brani Sarajevo", najavila je Karić.

Predsjedavajući Gradskog vijeća grada Sarajeva Jasmin Ademović (Foto: I. L./Klix.ba)
Predsjedavajući Gradskog vijeća grada Sarajeva Jasmin Ademović (Foto: I. L./Klix.ba)

Također, planiran je i bogat dječiji, sportski, kuturni program. Divanhana će održati svoj koncert na platou pored Vijećnice, a gradonačelnica Karić je najavila da će u narednih mjesec dana biti obezbjeđen besplatan ulazak u kina kako bi građanke i građani Sarajeva mogli uživati u 33 kratka filma snimljena u Sarajevu.

Svječana sjednica Gradskog vijeća bit će održana srijedu, 6. aprila sa početkom u 17 sati u Vijećnici, gdje će biti uručena najviša priznanja grada Sarajeva.

"Na svječanoj sjednici bit će uručene Šestoaprilske nagrade iz tri oblasti: privredne, doprinosima nauke i oblasti socijalne zaštute", rekao je predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva Jasmin Ademović.

Također, bit će uručene i druge nagrade poput nagrade Počasni građanin Sarajeva.