BiH
0

Predstavljen akcioni plan za provedbu Aneksa 7. Daytonskog sporazuma

FENA
Predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH danas su u Sarajevu lokalnim udruženjima-udrugama povratnika i izbjeglica iz BiH i R Hrvatske predstavili Akcioni plan za provedbu Aneksa 7. Daytonskog sporazuma

Kako se navodi u saopćenju Saveza udruženja-udruga izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika u BiH (SIRL), nepodnošljivo težak polažaj ove populacije u BiH proizvod je dominacije političkih struktura koje su zarad provođenja vlastitih interesa u nacionalno obilježenim teritorijama 2002. godine obezglavile državnu Strategiju za implementaciju Aneksa 7. Dejtonskog mirovnog sporazuma ograničavanjem uloge Vijeća ministara u ovom, za BiH najvažnijem pitanju.

Sve prisutnija ideja o napuštanju povratničkih mjesta, kao što je slučaj u istočnoj Hercegovini, zbog ignorantnog odnosa i neprincipijelnosti odgovornih u posljednje vrijeme inicirala je kod državnih institucija reviziju postojeće Straregije koja će prema, danas predstavljenom Akcionom planu, znatno poboljšati položaj ove populacije.

Savez pruža snažnu i bezrezervnu podršku ovom dokumentu u čijoj konačnoj izradi će, prema najavama, učestvovati oko 70 institucija - predstavnici vlasti, nevladinih, domaćih i međunarodnih organizacija.

U Savezu naglašavaju kako su njihova dugogodišnja ukazivanja na propuste u sistemu koordinacije na državnom nivou pomenutim dokumentom najzad dobili ozbiljnost i riješenost da se odlučnije započnu rješavati problemi.

SIRL BiH izražava spremnost da sugestijama, idejama i konkretnim mjerama na osnovu pozitivih iskustava potpomogne u izradi pomentuog nacrta.

Savez također izražava zadovoljstvo što će se njegovim provođenjem u narednih tri do pet godina riješiti problemi u segmentima rekonstrukcije stambenih objakata, zatvaranja kolektivnih centara, dovršiti povrat imovine, rekonstrukcija i izgradnja infrastrukture, pitanja zdravstvene i socijalne zaštite povratnika te pravo na rad i obrazovanje i sigurnost povratnika.