{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavljanje projekta lokalni ekološki akcioni plan za održivost u jugoistočnoj Evropi

F
25.4.2008. u 16:10
1
0
Predstavljanje projekta lokalni ekološki akcioni plan za održivost u jugoistočnoj Evropi
1
Predstavljanje projekta lokalni ekološki akcioni plan za održivost u jugoistočnoj Evropi
U organizaciji Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju (Sida) i Regionalnog centra za okoliš (REC), 29. aprila u Jajcu bit će predstavljen projekt Lokalni ekološki akcioni planovi (LEAP) u BiH te potpisan Sporazum o saradnji na izradi i implementaciji LEAP-a između Regionalnog centra za okoliš za BiH (REC BiH) i općina Jajce, Novi Travnik, Vareš, Kotor-Varoš i Prnjavor.
Pored predstavnika REC-a BiH i načelnika pomenutih općina, sastanku će prisustvovati i predstavnici Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju, Ministarstva okoliša i turizma FBiH i Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a.

SIDA i REC su u novembru 2007. potpisali Ugovor o implementaciji projekta za pružanje podrške lokalnim zajednicama u izradi u Makedoniji, Srbiji i Kosovu (teritorija pod UN administracijom) koji će trajati do oktobra 2010.

Projekat ima za cilj pružanje podrške budućem razvoju kapaciteta lokalnih institucija u jugoistočnoj Evropi za održivo planiranje i upravljanje na način da razmatra problematiku smanjenja okolišne degradacije, decentralizacije, jačanja lokalnih institucija, smanjenja negativnih uticaja promjena u političkim strukturama, ubrzanja institucionalnih reformi, a što je u skladu sa zahtjevima decentralizacije i regionalizacije u smislu približavanja zemalja jugoistočne Evrope Evropskoj uniji.

Projekat će dati podršku 20 općina u jugoistočnoj Evropi (pet u BiH, šest u Makedoniji, četiri u Srbiji i pet na Kosovu) u izradi LEAP dokumenta i implementaciji prioritetnog projekta definiranog u LEAP-u.

Za svaku od pet općina uključenih u projekat, bit će osigurana nepovratna finansijska sredstva u iznosu od 60.000 EUR (10.000 EUR za izradu dokumenta i 50.000 EUR za implementaciju odabranog projekta iz LEAP-a), pri čemu se općine obavezuju da osiguraju dodatna, vlastita sredstva za implementaciju projekta u iznosu ne manjem od 25.000 EUR, saopćeno je iz SIDA-e.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: