BiH
0

Predstavljanje priručnika o razvijenim sudskim praksama

FENA
Milorad Barašin
Milorad Barašin
Priručnik o razvijenim sudskim praksama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) bit će predstavljen na dvodnevnoj konferenciji, koja je počela danas u Sarajevu u organizaciji Međunarodnog instituta UN-a za istraživanje zločina i pravde (UNICRI).

Ova publikacija predstavlja sveobuhvatnu analizu najefikasnijih i najinovativnijih praksi koje je razvio Tribunal u Hagu od početka rada 1993. do danas te kao takav je usmjeren ka promociji zaostavštine MKSJ-a prije njegovog zatvaranja, predviđenog krajem 2011. godine.

-Cilj suradnje Tribunala i UNICRI-a jest da se ono što se uspjelo postići tokom prethodnih godina nastavi kroz rad domaćih sudova, nakon što se mandat Tribunala završi, kazao je na pres-konferenciji u Sarajevu predsjednik Haškog tribunala sudija Patrick Robinson, koji će na konferenciji održati uvodno izlaganje.

Pojasnio je da je cilj podijeliti iskustva Haškog suda s onima koji će nastaviti njegov rad te je dodao da će ovaj priručnik pomoći da se razvijene prakse suda koriste u BiH i susjednim zemljama.

-Priručnik obuhvata cjelokupan rad suda, od istraživanja, do provođenja konačne presude te govori o uslugama za podršku sudstvu, naveo je sudija Robinson.

Direktor UNICRI-a Sandro Calvani ustvrdio je da postoji konsenzus da pravda mora biti zadovoljena, ali da za to moraju postojati dokazi.

Zbog toga je od ključnog značaja da naslijeđe Tribunala bude zabilježeno i dostupno univerzitetima i stručnjacima.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin ulogu i značaj ovog priručnika vidi u kontekstu jačanja odgovornosti bh. pravosuđa u procesuiranju i sprječavanju ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

Smatra da će priručnik doprinijeti jačanju saradnje između Tribunala i tužilaštava i sudova BiH te pružiti priliku domaćim predstavnicima da nastave aktivnosti koje je započeo Tribunal.

-Ovaj priručnik mora poslužiti kao okvir i korektiv u daljnjem razvijanju sudske i tužilačke prakse u BiH u radu na predmetima ratnih zločina.

Predsjednik MKSJ-a sudija Patrick Robinson boravi od 14. do 16. juna u posjeti Sarajevu, gdje će se sastati sa članovima Predsjedništva BiH, visokim predstavnikom Valentinom Inzkom, gradonačelnikom Sarajeva Alijom Behmenom, a posjetit će i Sud BiH.