BiH
0

Predstavljanje plana za posljednjeg visokog predstavnika

FENA
Centar za evropske integracione strategije (CEIS) objavit će publikaciju "Plan za posljednjeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini", dokumenta što ga je CEIS Sarajevo pripremio za Christiana Schwarza-Schillinga koji 1. februara od Paddyja Ashdowna preuzima poziciju prvog čovjeka OHR-a.

Kako saznaje Agencija FENA, ovim se dokumentom poziva novi visoki predstavnik da se odmah i u potpunosti posveti svojim poslovima budući da za BiH počinje politički iznimno važna godina u kojoj se očekuje potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom i u kojoj se održavaju opći izbori. Posljednji visoki predstavnik mora osigurati uvođenje samoodrživih struktura vladavine u BiH prije nego njegova funkcija bude promijenjena u specijalnog predstavnika Evropske unije s daleko manjim ovlastima.

Kada dr. Christian Schwarz-Schilling dođe u BiH, on će od Ashdowna naslijediti ne samo uzvišenu titulu i velike ovlasti nego i naročito akutnu verziju dileme koja muči ovaj ured nekoliko godina. Na jednoj strani, visoki predstavnik je odgovoran široj međunarodnoj zajednici u formi Vijeća za implementaciju mira, koje želi zamijeniti ovlasti nagovaranjem kao ključnim sredstvom da ostvari svoje ciljeve u zemlji i prebaci međunarodno upravljanje s Ureda visokog predstavnika na Evropsku uniju.

Na drugoj strani, u samoj BiH, postoji kontinuirana potreba za snažnim međunarodnim rukovođenjem kako bi se unaprijedio i konsolidirao još krhki proces izgradnje države – rukovođenje one vrste koja može doći samo od visokog predstavnika i OHR-a.

Prema ovom izvještaju, tranzicijski period bit će obilježen frustracijama i sukobljavanjima, a visoki predstavnik će trebati sve političke vještine da uspješno upravlja ovim procesom.

Ovaj izvještaj ima cilj da istakne neke od ključnih izazova s kojima će se novi visoki predstavnik, vjerovatno, suočiti i nudi ideje kako ih riješiti. Dok su dr. Schwarz-Schilling i OHR znali da se ovaj izvještaj priprema, oni nisu ni na koji način bili uključeni u njegovu izradu.

Publikacija Centra za evropske integracione strategije bit će prezentirana sutra na konferenciji za novinare u Sarajevu, a istoga dana tekst će biti postavljen na web stranicu CEIS-a na www.ceis-eu.org.

CEIS je ustanovljen pred kraj 2005. kako bi naslijedio Asocijaciju Bosna i Hercegovina 2005. Glavna misija CEIS-a je da nadgleda, analizira i savjetuje o procesima izgradnje države, demokratizaciji, regionalnoj saradnji i evropskim integracijama u BiH i zemljama zapadnog Balkana. Svoju misiju CEIS ostvaruje putem međunarodne mreže znanstvenika i analitičara koji sarađuju s uredima CEIS-a u Ženevi, Beču i Sarajevu.