{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavljanje nove knjige Nenada Veličkovića

20.6.2012. u 16:34
2
3
Predstavljanje nove knjige Nenada Veličkovića
2
Predstavljanje nove knjige Nenada Veličkovića
Nova knjiga Nenada Veličkovića Školokrečina (nacionalizam u bošnjačkim, hrvatskim i srpskim čitankama), u izdanju Fabrike knjiga, bit će predstavljena u malom amfiteatru Filozofskog fakulteta u Sarajevu, u četvrtak, 21. juna, u 18 sati.
Dejan Ilić, Enver Kazaz i autor će govoriti o Školokrečini u kontekstu opštijih rasprava o obrazovanju, o vrijednostima i identitetskim obrascima, o faktoru obrazovanja u reformisanju postjugoslavenskih društava.

"Da se književnost u obrazovanom sistemu koristi kao sredstvo indoktrinacije nije ni teško ni jednostavno dokazati. Lako je, jer je nacionalizam na svojoj zaposjednutoj teritoriji bahat i neosjetljiv za interese i prava drugih, pa nema potrebe za mimikrijom, a komplikovano jer je odgovornost anonimno-kolektivna i prikrivena o podrazumijevanju da alternative nema. U tom prećutnom konsenzusu da je zadatak književnosti uzgoj patriotizma ne očekuju se pitanja o šteti koju trpe objektivnost, logika, istina, pravičnost, uopšte univerzalne ljudske vrijednosti. A kad se i ako se ona ipak uobliče, kome ih postaviti? Nastavniku, ili struci koja potpisuje udžbenik (autori, urednici, recenzenti, prosvjetno-pedagoški zavodi), ili autoritetima koji stoje iza nastavnih planova i programa (najčešće s Univerziteta)? I kako - otvorenim pismom, ili kroz parlamentarnu proceduru, ili telefonom direktno u program?" (Iz Školokrečine)

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: