BiH
44

Predstava o genocidu u Srebrenici premijerno izvedena u Tuzli: "Srebrena krv" emotivno uzdrmala publiku

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Na sceni Bosanskog kulturnog centra (BKC) u Tuzli večeras je upriličeno premijerno izvođenje predstave pod nazivom "Srebrena krv". Riječ je o teatarskom ostvarenju za koji režiju potpisuje mladi tuzlanski glumac Nedim Malkočević.

U emotivnoj priči o dvojici braće, Kerimu i Nerminu, koja se odvija za vrijeme genocida u Srebrenici, pored Malkočevića uspješnu rolu ostvario je i novinar Samir Karić, koji je prvi glumački angažman imao u predstavi "Klasni neprijatelj" priznatog bh. reditelja Harisa Pašovića.

Iako nije rađena prema sudbini stvarnih osoba, predstava sadrži historijske trenutke kojima je tekst prilagođen.

Pored glumačkog iskaza, publiku u tuzlanskom BKC-u dodatno su emotivno uzdrmali i autentični tonovi i snimci zabilježeni u julu 1995. godine, za vrijeme genocida u Srebrenici, a koji su također korišteni u ovoj predstavi.

Nakon premijernog izvođenja predstave, kojoj su prisustvovale u članice Udruženje "Žene Srebrenice", glumac i reditelj Nedim Malkočević u razgovoru za Klix.ba je kazao da ideja komada nije bila da potrese publiku te osvježi ružna sjećanja.

"Ideja je bila da predstava opomene, ali sam u svakom slučaju prezadovljan reakcijama publike. Najvažnije mi je bilo kako će reagovati majke Srebrenice. To mi je bila i najveća odgovornost koju sam nosio na leđima. One su rekle svoje mišljenje i to je određena vrsta pečata čitavom trudu i našem naumu šta da uradimo sa ovom predstavom", istakao je Malkočević.

Izuzetno ispunjen emocijama prilikom našeg susreta bio je i Samir Karić. Kako kaže, predstava govori o uništavanju lijepog života i sretnih dana u Srebrenici, u periodu kada su se ljudi razlikovali samo po imenima.

"Onda dolazi do pada Srebrenice, a dvojica braće odlučuju da li će krenuti šumama prema slobodnoj teritoriji. U cijeloj ovoj priči mi govorimo o počiniocima genocida u Srebrenici, a dosta se potencira i na ulozi Međunarodne zajednice koja je, nažalost, zažmirila u julu 1995. godine", dodao je Karić za naš portal.

Autorski tim komada "Srebrena krv", pored Malkočevića i Karića, čine još i producent Edis Bajić te Kemal Bašić koji potpisuje dramaturgiju.

Svi oni koji nisu bili u prilici prisustvovati premijernom izvođenju "Srebrene krvi", predstavu mogu pogledati u utorak, srijedu i četvrtak, za kada su zakazana reprizna izvođenja na sceni BKC-a u Tuzli.