Ulaganje u budućnost
0

FOTO / Predškolski odgoj je ključ za bolji uspjeh djece u školovanju

Sarajevo-x.com
U Sarajevu je počela dvodnevna konferencija "Povećajmo mogućnosti djeci u Bosni i Hercegovini za rano učenje" na kojoj će brojni eminentni stručnjaci iz svijeta i BiH sačiniti konkretne preporuke vlastima na svim nivoima za povećanje učešća djece u predškolskom obrazovanju.
Kako je na otvaranju konferencije kazao federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić, konferencija koju organizira UNICEF uz podršku obrazovnih institucija na više nivoa u BiH treba ukazati na potrebu povećanja broja djece obuhvaćene predškolskim odgojem.

"Trenutno je obuhvat od pet do 12 posto sramotan i, u odnosu na evropski prosjek i prosjek zemalja kakva je Francuska gdje je 99 posto djece uključeno u predškolsko obrazovanje, poražavajući. Federalno ministarstvo ima usvojenu politiku ranog rasta i razvoja, radi se na strategiji, ali se svi zajedno moramo više angažirati s obzirom na to da se, nažalost, smanjenja budžeta najčešće odnose upravo na obrazovanje, a marka uložena u predškolsko obrazovanje nije trošak, to je investicija za budućnost", kazao je Mašić.

Damir Mašić
Damir Mašić
Predstavnica UNICEF-a za BiH Florence Bauer je istakla važnost uključivanja djece u predškolsko obrazovanje i ukazala na činjenicu da djeca koja su uključena u predškolsko obrazovanje imaju bolje preduslove za kasnije školovanje.

"Rezultat konferencije će biti set konkretnih poruka za povećanje uključenosti djece u predškolsko obrazovanje koje je prema brojnim naučnim dokazima ključ za bolji uspjeh djece u školovanju. U BiH oko 90 posto djece nije uključeno u predškolsko obrazovanje i cilj je da se taj procent smanji. U okviru naših napora, UNICEF je pred ovu konferenciju uputio Javni poziv općinama za prijavu projekata povećanja obuhvata djece uzrasta 3-6 godina predškolskim odgojem i obrazovanjem", kazala je Bauer.

Florence Bauer
Florence Bauer
Prisutnima su se obratili i Esma Hadžagić, pomoćnica ministra u Sektoru za obrazovanje Ministarstva civilnih poslova BiH, Jadranka Mihić u ime Delegacije Evropske unije u BiH te videoporukom Anton Kasipović, ministar prosvjete i kulture RS.

Konferenciju organizira UNICEF u BiH u saradnji sa Ministarstvom civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke i Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske. Na dvodnevnoj konferenciji će se obratiti neki od najeminentnijih stručnjaka iz oblasti ranog rasta i razvoja koji će odgovoriti na što više pitanja i dilema te razmijeniti iskustva sa svim učesnicima.