BiH
18

Predškolske ustanove u KS moraju ispunjavati sve uslove da bi imale podršku ministarstva

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Posljednjih nekoliko godina u Kantonu Sarajevo postoji određeni broj subjekata koji su registrovani za obavljanje djelatnosti dnevne brige za djecu, obrtničke ili kao d.o.o udruženja, a u javnosti se predstavljaju kao ustanove predškolskog odgoja. Tim povodom je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS poslalo dopis svim općinskim službama, koje su izdavale rješenja za obavljanje pomenutih aktivnosti, da u što kraćem roku resornom ministarstvu dostave sve podatke o pomenutim subjektima.

Kako navode, Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju i Pravilnikom o postupku utvrđivanja uvjeta za osnivanje, kao i o sadržaju i načinu vođenja registra predškolskih ustanova i drugim relevantnim aktima, ova oblast je detaljno uređena.

Predškolska ustanova za koju komisija koju imenuje resorni ministar utvrdi da ispunjava sve uvjete propisane Zakonom i Pedagoškim standardima i normativima za predškolski odgoj i obrazovanje, ne može početi s radom prije nego bude upisana u Registar predškolskih ustanova koji se vodi u Ministarstvu, a potom i u sudski registar.

Podsjećamom, predškolski odgoj i obrazovanje je djelatnost od posebnog interesa i zasniva se na Konvenciji o pravima djeteta i drugim relevantnim međunarodnim konvencijama, a prema Ustavu odgoj i obrazovanje je u nadležnosti Kantona.

Nadzor nad radom predškolske ustanove kontinuirano provodi resorno ministarstvo i Prosvjetno-pedagoški zavod.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo će podržati samo rad ustanova u kojima se djeci predškolskog uzrasta pruža adekvatan odgoj i obrazovanje, saopćeno je.