BiH
11

Predškolska djeca posjetila Željezničku stanicu u Sarajevu

Klix.ba
Dvadesetak mališana iz Ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje "Amel i Nur" posjetili su danas Željezničku stanicu u Sarajevu. U pratnji svojih odgajatelja i šefa Stanice Sarajevo Mirsada Muminovića, većina djece po prvi put je vidjela voz, prugu, željezničku stanicu...

Budući putnici, a možda čak i željezničari, upoznali su se i sa opasnostima u željezničkom saobraćaju. Naučili su da ne smiju hodati prugom i da je sam prelazak preko pruge veoma opasan ako se dobro ne pazi i ne poštuju postavljeni znakovi.

S obzirom na to da mnogi dječaci imaju želju da kad porastu postanu mašinovođe, kondukteri ili otpravnici vozova, ova posjeta im je na neki način približila ova zanimanja.

Najveće oduševljenje male raje izazvala je parna lokomotiva serije 71-022 koja stoji kao ukras na peronu Željezničke stanice. Sa osmijehom na licu, djeca su ulazila u "parnjaču" izrađenu u Berlinu 1922. godine, razgledali je, glumili mašinovođu... i na kraju, uz pomoć svog domaćina i šefa Stanice Mirsada Muminovića, izašla iz nje puna utisaka.