Sjednica u toku
220

Predsjedništvu DF-a predloženo da otpočne pregovore o formiranju vlasti

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Radna grupa Demokratske fronte predložila je Predsjedništvu DF-a da započne pregovore sa svim političkim strankama o formiranju vlasti na nivou države Bosne i Hercegovine i njenog entiteta Federacija BiH.

Kako su naveli, na osnovu očekivanja velikog broja građana BiH koji su dali podršku Demokratskoj fronti, kao multietničkoj i građanskoj stranci, te izboru člana Predsjedništva BiH, radna grupa Predsjedništva Demokratske fronte predlažila je osam zaključaka Predsjedništvu DF-a u vezi s donošenjam Odluke o početku razgovora sa svim parlamentarnim strankama o formiranju većina za mandatni period 2012.-2022. godine.

O ovim zaključcima Predsjedništvo DF-a izjasnit će se u toku sjednice koja još uvijek traje.

Zaključci Radne grupe Demokratske fronte:

  1. U svjetlu najavljenih izmjena Ustava Bosne i Hercegovine i Izbornog zakona BiH zalažemo se za provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu (Sejdić-Finci, Pilav, Zornić i Šlaku) kojim je BiH naloženo uspostavljanje političkog sistema koji će omogućiti svim građanima BIH da učestvuju na izborima bez diskriminacije na osnovu etničke pripadnosti.

  2. U kontekstu euroatlantskih integracija zalažemo se za punu provedbu svih ranije usvojenih zakona i strategija Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH sa ciljem aktiviranja Akcionog plana za članstvo (MAP) te konačnog članstva BiH u NATO-u. Također, insistiramo na ubrzanim aktivnostima na sprovedbi mape puta za dobivanje kandidatskog statusa i punopravnog članstva BiH u EU.

  3. Insistiramo na ekonomskim reformama i dodatnom zapošljavanju s ciljem jačanja domaće ekonomije uz stvaranje boljeg poslovnog okruženja kroz mjere rasterećenja privrede.

  1. Zalagat ćemo se za sprovođenje aktivnih mjera koje će osigurati kvalitetnu zdravstvenu zaštitu svim građanima, adekvatnu socijalnu zaštitu na osnovu realnih potreba te povećati ulaganje u nauku, obrazovanje, istraživanje, razvoj, inovacije, tehnologije, kulturu i sport.

  2. Insistiramo na donošenju propisa iz oblasti radnog zakonodavstva u skladu s međunarodnim radničkim standardima kojima će se riješiti: zdravstveno, penziono osiguranje, plaće ispod zakonom utvrđenog minimuma, zaštita na radu, porodiljska odsustva i druga prava iz radnog odnosa.

  3. Insistiramo na rješavanju sigurnosnih izazova te potpunoj vladavini prava u borbi protiv kriminala, terorizma i opšte korupcije u bh. društvu. U cilju ispunjavanja navedenih ciljeva neopohodno je restruktuiranje, redefiniranje i depolitizacija sudskih, tužilačkih i sigurnosnih organa u BiH.

  4. Pažnju posvetiti rješavanju prava i statusa demobilisanih boraca i njihovih porodica, civilnih žrtava rada nad kojima se godinama vrši svjesna diskriminacija i uskraćivanje osnovnih statusnih prava.

  5. Hitno poduzeti mjere za realizaciju masovnih infrastrukturnih javnih radova u oblasti saobraćajnog povezivanja i integracije zemlje uključujući energetske infrastrukture u BiH.

"U cilju osiguravanja navedenih prioriteta djelovanja, kao i potrebe poštivanja individulanih prava svih građana BiH i sprečavanja iseljavanja, naročito mladih ljudi, predlažemo da Predsjedništvo DF-a donese odluku o početku pregovora sa svim parlamentarnim strankama o formiranju većina za mandatni period 2012. - 2022. godine", piše u saopćenju.