Sastanak s Hahnom
71

Predsjedništvo u Briselu: Komšić i Džaferović naglasili da su i za EU i NATO, Dodik samo za EU

S. H.
Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik borave u Briselu gdje će večeras prisustvovati oproštajnoj večeri sa odlazećom komesarkom z avanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini. Prije večere razgovarali su s Johannesom Hahnom, odlazećim komesarom za proširenje Evropske unije.

Nakon sastanka s Hahnom kratke izjave za medije dali su Željko Komšić i Šefik Džaferović. Predsjedavajući Komšić je poručio da su on i Džaferović naglasili da su za put BiH i u EU i u NATO, dok je Milorad Dodik iskazao zanimanje samo za saradnju na EU putu.

Tema sastanka bilo je neformiranje vlasti u našoj zemlji, stanje u regiji, budućnost EU i druge teme.

"Džaferović i ja smatramo da trebamo težiti i NATO i u EU putu, a Dodik samo ka EU. Rekli smo Hahnu da je razočaravajući odnos EU prema Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, jer to nije dobar signal ni za nas. Ipak, ponovili smo Hahnu da BiH nema luksuz da odustane od evropskog ali ni NATO puta. Neke druge inicijative koje se javljaju ne mogu zamijeniti EU. Saradnja sa susjedima je potrebna i poželjna i mi smo uvijek tu", kazao je Komšić.

Tema je bila i migrantska kriza. Naglašenoje da je EU spremna pomoći, ali da je u narednom periodu naročito važno zaštiti istočnu granicu BiH.

Džaferović je poručio da kabineti članova Predsjedništva intenzivno rade na jednom dokumentu koji bi mogao izroditi kompromis.

"Nemamo još dogovor ali vidjet ćemo u narednim danima šta će uslijediti. U tome sarađujemo sa stranim ambasadama", istakao je on.