BiH
35

Predsjedništvo SDP-a zasjeda pred sutrašnji Glavni odbor

Piše: E. G.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Uoči sutrašnje sjednice Glavnog odbora SDP-a, Predjedništvo te stranke zasjeda danas u Sarajevu. Sjednica je počela u 14 sati.

Predsjedništvo SDP-a je 20. oktobra donijelo odluku da Glavnom odboru stranke predloži održavanje vanrednog Kongresa.

Prije današnje sjednice članica Predsjedništva SDP-a Besima Borić je novinarima kazala da danas ne treba očekivati donošenje bilo kakvih velikih odluka i da Predsjedništvo zasjeda radi pripreme sjednice Glavnog odbora.

"Očekujem da danas zapravo verificiramo zaključke koje smo donijeli 20. oktobra, da ih eventualno dopunimo, mislim da za tim ima potrebe. Sve ostalo je još priprema za Glavni odbor", rekla je Borić.

Kada je u pitanju Statut stranke, ranije je istaknuto kako su nužne njegove korekcije u cilju demokratizacije SDP-a, članovi Predsjedništva Nermin Nikšić, Lidija Korać i Svetozar Pudarić su dobili zadatak pripreme prvi draft Statuta koji će biti predočen Glavnom odboru sutra.

"Teško da će danas biti riječi o Statutu, imali su samo dva-tri dana, nismo ništa dobili ni napismene, tako da se danas vjerovatno o tome nećemo izjašnjavati. Ovo je u cilju pripreme sutrašnje sjednice Glavnog odbora koja je vrlo važna za sve što ćemo dalje raditi, uključujući i to da se glavni odbor odredi prema Predsjedništvu i njegovim zaključcima", kazala je Borić.

Glavni odbor je taj koji upravlja strankom između dva kongresa, a Predsjedništvo SDP-a je izvršni organ, pojašnjenja radi. U Glavnom odboru SDP-a je 110 članova, odluke se donose nadpolovičnom većinom.

"Predsjedništvo je dužno da realizira odluke glavnog odbora. Ako Glavni odbor SDP-a će sutra odlučiti hoće li biti vanrednog Kongresa", podsjetila je Borić.

SDP