Pred sjednicu Glavnog odbora
0

Predsjedništvo SDA usvojilo izmjene i dopune Statuta stranke

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) na današnjoj sjednici usvojilo je prijedlog teksta izmjena i dopuna Statuta stranke koji će biti razmatran i na sjednici Glavnog odbora SDA 15. maja u Sarajevu.

Cilj izmjena i dopuna stranačkog statuta je nastavak procesa demokratizacije i bolje organizacije stranke, uključujući i ograničenje mandata i definiranje izbornog rezultata kao osnovnog kriterija za izbore na svim nivoima, saopćeno je iz SDA.

Zadužen je Odbor za pravna pitanja Savjeta SDA da pripremi prijedlog teksta zakona o lustraciji kako bi poslanici SDA u državnom parlamentu pokrenuli postupak njegovog usvajanja.

Predsjedništvo SDA pozvalo je nadležne institucije Hercegovačko-neretvanskog kantona i Federacije BiH da poduzmu konkretne radnje za zaštitu nacionalno-historijskog spomenika u centru Stoca (Careva džamija) koji je ugrožen gradnjom spomenika braniteljima HVO-a.

U ovoj stranci ocjenjuju da izgradnja takvih spomenika na neprikladnim mjestima doprinosi raspirivanju međuetničke netolerancije.