BiH
386

Predsjedništvo SDA: Ukidaju se sankcije Šepiću i Ahmetoviću, ide se u reformu stranke

Piše: N. N.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, predstavio je javnosti zaključke koje je usvojilo Predsjedništvo SDA na današnjoj sjednici u Sarajevu.

Predsjedništvo SDA pozdravilo je uvođenje sankcija Dodiku poručivši da svako ko narušava teritorijalni integritet i suverenitet države mora snositi sankcije institucija BiH i međunarodne zajednice. SDA je pozvala SNSD da odustane od diskriminacije, udara na institucije BiH te da se opredijeli za vladavinu prava.

SDA je podržala i Inicijativu za Stolac te je najavila da će podržati i mogući bojkot izbora.

Također, SBB je pozvan da prestane sa jednim ambivalentnim odnosom u kojem su oni i vlast i opozicija.

"Naročito tražimo da se prestane sa pozivima na proteste koji bi ponovo mogli nanijeti štetu ekonomiji, evropskom putu BiH, obeshrabriti investitore i turiste koji namjeravaju posjetiti BiH ili investirati u BiH, a ohrabriti secesionističke snage u zemlji", kazao je Izetbegović rekavši da je pred njima još mnogo posla te da je život u FBiH težak ali je ovaj dio BiH uspješniji od RS-a.

Izetbegović je iznio i podatke o platama i penzijama u FBiH i RS-u te broj zaposlenih, rekavši da je neodgovorno i opasno pozitivne trendove zaustaviti novim valom protesta.

Što se tiče pobunjenje "četvorke" Predsjedništvo SDA je stavilo van snage odluke o sankcijama protiv Senada Šepića i Sadika Ahmetovića, uz obavezu da se ubuduće obustavi javna polemika i da "četvorka" podrži jedinstvo SDA i rad Kluba SDA u Parlamentu BIH.

Predsjedništvo SDA je prihvatilo zahtjev da se formira radna grupa koja će predložiti izmjene i dopune akata kako bi se "relaksirali unutrašnji odnosi", proširila izborna baza stranke i osigurao izbor najboljih kandidata za izbore 2018. te se spriječile pojave kao što su gomilanje funkcija, korupcija, nepotizam i izborne neregularnosti na stranačkim izborima. U radnu grupu su imenovani Safet Softić, Šemsudin Mehmedović, Adil Osmanović, Denis Zvizdić, Hazim Rančić i Salko Zildžić.

Povjereništvo je uvedeno u Općinski odbor SDA u Srebrenici čime je smijenjen dosadašnji predsjednik. Povjereništvo će činiti Adil Osmanović, Šefik Džaferović, Edin Ramić, Ramiz Salkić, Dževad Mahmutović, Sadik Ahmetović i 6 odbornika SDA iz Srebrenice.

Izetbegović je na novinarsko pitanje o posjeti Željke Cvijanović rekao da tu vijest "nije ni registrirao".

Izetbegović je potvrdio i da će Abdulah Skaka biti kandidat za gradonačelnika Sarajeva.