BiH
2

Predsjedništvo Kantonalnog odbora HDZ-a BiH održalo sjednice

FENA
Travnik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Travnik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjedništvo srdnjobosanskog Kantonalnog odbora HDZ-a BiH održalo je jučer u Travniku i Novom Travniku zajedničke sjednice s tamošnjim općinskim odborima HDZ-a BiH.

Tom prilikom razmatrana je aktuelna politička situacija u Srednjobosasnkom kantonu te priprema za ovogodišnje općinske izbore.

Na sjednici je bilo riječi i o specifičnim političkim prilikama u Srednjobosanskom kantonu i Travniku, kao njezinu sjedištu. U vezi s tim, zaključeno je da treba treba naći simetrična rješenja za gradove Mostar i Travnik, za što je preduvjet promjena Ustava.

Podsjećanja radi, Amandman na Ustav Federacije koji regulira preustroj Travnika na temelju istih načela koja vrijede i za Mostar donesen još 1997. godine, a Forum Federacije zadužio je 16. april 1998. godine sve političke strukture da riješe to pitanje.

Petritschevim ustavnim promjenama ukinut je paritet u Srednjobosanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu, a time je iz Ustava Federacije BiH i Srednjobosanske županije brisan tzv. travnički amandman, koji glasi: ''Travnik kao sjedište Srednjobosanskog kantona bit će organiziran kao gradska zajednica na temelju istih načela kao Mostar, sjedište Hercegovačko-neretvanskog kantona''.

"Pozivamo nadležne institucije BiH i predstavnike međunarodne zajednice da primjenjujući načelo nediskriminacije, kao jedno od temeljnih načela zaštite ljudskih prava i sloboda, aktivno pristupe preustroju grada Travnika na temelju istih načela kao grada i Mostara", stoji u današnjem priopćenju sa sjednice Predsjedništva srednjobosankog Kantonalnog HDZ-a BiH.