BiH
0

Predsjedništvo HDZ-a nije izabralo kandidata za hrvatskog člana predsjedništva

NINA
Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice BiH na jučerašnjoj redovnoj sjednici u Mostaru nije odredilo kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Kako je na konferenciji za novinare u Centru HDZ-a u Mostaru kazao predsjednik stranke Bariša Čolak, o imenu kandidata on će se konsultovati s članovima Predsjedništva HDZ-a te će do srijede biti poznat kandidat za nasljednika smijenjenog Dragana Čovića. Također je kazao da je Predsjedništvo razmotrilo tok priprema za predstojeći deveti Sabor HDZ-a BiH koji će se održati 4. juna, konstatirajući da pripreme idu predviđenom dinamikom.

“Osvrnuli smo se također na raspravu koju smo vodili na zadnjoj sjednici Predsjedništva i Središnjeg odbora u svezi tematike o ustavnim promjenama u BiH te je Predsjedništvo utvrdilo samo ranija stajališta sukladno kojima bi BiH trebala biti ustrojena kao snažna decentralizirana država, organizirana na tri nivoa vlasti sa svim elementima izvršne i zakonodavne vlasti na svakom od tih nivoa”, kazao je Čolak.

S tim u vezi, kazao je Čolak, Predsjedništvo HDZ-a je donijelo odluku o održavanju javne rasprave. “Neće to biti javna rasprava koja bi bila vođena mjesecima, nego šira rasprava koja bi se organizirala 16. maja ove godine, a na kojoj bi participirali svi nositelji izvršne i zakonodavne vlasti, uz prisustnost predstavnika kulturnih, obrazovnih, naučnih i društvenih institucija, te predstavnika vlasti i iz Republike Hrvatske”, naglasio je Čolak.

Čolak je na sjednici informirao članove Predsjedništva o toku razgovora vođenih na Vlašiću o reformi policijskih struktura. “Još jednom smo konstatirali našu opredijeljenost da se podrže tri temeljna principa Evropske komisije u reformi policijskih snaga u BiH. Što se tiče samog sastanka, on je uistinu bio koristan. Nismo sve završili - ostalo je riješiti policijske regije. Nastavit ćemo razgovore i pokušati doći do kvalitetnog rješenja”, istaknuo je predsjednik HDZ-a.

Članovi Predsjedništva HDZ-a su razgovarali i o sudskom postupku koji se vodi protiv bivšeg člana Predsjedništva BiH i bivšeg predsjednika HDZ-a Ante Jelavića te je zaključeno da će i dalje ustrajati na dosljednoj provedbi zaključaka Zastupničkog doma Parlamenta BiH kojima je konstatirano da je postupak hapšenja Jelavića bio nezakonit i da se protiv odgovornih mora pokrenuti postupak utvrđivanja odgovornosti.