Spremni na saradnju
8

Predsjedništvo HDZ-a BiH održalo online sjednicu o koronavirusu: Ovo su zaključci

N. V.
Foto: HDZ BiH
Foto: HDZ BiH
Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice BiH održalo je 23. marta 2020. godine hitnu videosjednicu na kojoj su glavne teme bile stanje i mjere protiv pandemije koronavirusa u Bosni i Hercegovini, kao i razorni potresi u Zagrebu.

Razmatrajući trenutnu situaciju kada je riječ o širenju koronavirusa u BiH donijeli su nekoliko zaključaka.

Zahtijevaju što skorije donošenje mjera za pomoć ekonomiji i mjera za podsticaj privrede, zaštite preduzeća i radnika te mjera u bankarskom sektoru.

Iz HDZ-a BiH su osudili "neprimjerene pokušaje političkih obračuna kroz javno djelovanje pojedinih političkih stranaka koje, u vrijeme ozbiljnog izazova pred kojim se naše društvo nalazi, pokušavaju fabricirati političke krize koje odmažu zajedničkom institucionalnom odgovoru".

Također, pozvali su političke stranke i visokopozicionirane funkcionere u BiH da, za vrijeme ove krize, ne koriste prostor za ličnu političku dobit.

Pohvalili su požrtvovan i predan rad medicinskog osoblja u državi, a građane pozvali na odgovorno ponašanje u skladu s propisima nadležnih institucija. Javnost su uputili da se informiše primarno na službenim opštinskim, gradskim, kantonalnim, entiteskim i državnim izvorima, ali su naglasili da je rad medija u BiH do sada, za vrijeme trajanja pandemije, bio objektivan te da su mediji pružali pravovremene i službene informacije.

Evropsku uniju, koja je, kako su kazali, "najistaknutiji partner i prijatelj BiH", ali i ostale prijatelje pozvali su da što prije osiguraju potrebnu pomoć i promet hrane i lijekova državljanima BiH.

Na ovoj hitnoj sjednici Predsjedništvo HDZ-a BiH posebno je razmatralo jučerašnje potrese u susjednoj Republici Hrvatskoj. Izrazili su saosjećanje s hrvatskim narodom i građanima Zagreba i pozvali na solidarnost sa svima koji su zahvaćeni ovom prirodnom nepogodom.

Poruku ohrabrenja i spremnosti na saradnju kada je riječ o ustrajnoj borbi protiv prirodnih nepogoda i koronavirusa uputili su nadležnim državnim institucijama u Hrvatskoj.

Sjednica nije zaključena, a tokom krize će zasjedati stalno, kazali su iz HDZ-a BiH.