BiH
0

Predsjedništvo EU daje punu podršku ambasadoru Lajčaku

FENA
Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčak
Predsjedništvo Evropske unije pozdravlja novog visokog predstavnika i specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH ambasadora Miroslava Lajčaka, koji je danas preuzeo dužnost.

Kako se navodi u saopćenju, Predsjedništvo EU je uvjereno da, s obzirom na bogato iskustvo i izvrsno poznavanje prilika na zapadnom Balkanu, ambasador Lajčak ima potrebne kvalifikacije i da će uspješno izvršavati svoje nove zadatke.

Predsjedništvo EU iskazuje punu podršku ambasadoru Lajčaku u njegovim naporima da se u velikoj mjeri angažira sa domaćim političkim snagama u cilju poboljšanja političke situacije kako bi deblokirao plan reformi, a posebno kada je u pitanju reforma policije.

U tom pogledu, potreban je konkretan i trajan napredak u cilju približavanja zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, čime bi BiH bila još bliže Evropskoj uniji.

Ovi napori će također biti potrebni radi postizanja napretka u ustavnoj reformi kako bi BiH razvila stabilne, efikasne i samoodržive državne strukture koje zadovoljavaju evropske standarde.

Predsjedništvo EU se raduje budućoj saradnji sa ambasadorom Lajčakom i želi mu puno uspjeha na ovom zahtjevnom zadatku, s obzirom na značajne izazove sa kojima se suočava BiH, navodi se u saopćenju Predsjedništva EU.