BiH
0

Predsjedništvo EU-a i EK u proturječju oko odziva birača u BiH

FENA
Finsko predsjedništvo EU-a i Evropska komisija pozdravili su u ponedjeljak održavanje parlamentarnih izbora u Bosni i Hercegovini, koji su provedeni prema "međunarodnim izbornim standardima".

I predsjedništvo EU-a i Komisija izražavaju zadovoljstvo što su opći izbori u BiH održani "u skladu međunarodnim standardima za demokratske izbore".

Međutim, zanimljivo je da se razlikuju procjene Komisije i Predsjedništva o odzivu birača. Tako je finsko predsjedništvo "razočarano što je unatoč posebnom značenju ovih izbora za budućnost BiH, odziv birača ostao nizak".

S druge strane, u priopćenju povjerenika za proširenje Ollija Rehna pozdravlja se "mirna provedba izbora i povećani izlazak na birališta", javila je Hina.

Evropska komisija ističe važnost da "novoizabrani vođe ubrzaju napore na reformskoj agendi i ostvare stvarni napredak prema ispunjavanju zahtjeva za integraciju u EU. Posebno su važne reforme policije, javne radio-televizije i javne uprave, koje su nužne za uspješno zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju".

Predsjedništvo EU-a sa svoje strane poziva na brzo formiranje nove vlade, koja bi se trebala posvetiti ubrzanju reformi potrebnih za daljnje približavanje EU-u.