BiH
0

Predsjedništvo dalo zeleno svjetlo Terziću za rekonstrukciju Vijeća ministara

NINA
Predsjedništvo BiH na današnjoj redovnoj sjednici nije prihvatilo zahtjev za razrješenje Adnana Terzića s dužnosti predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Naime, umjesto razrješenja, kolektivni šef države podržao je rad premijera i cijele državne vlade dajući punu podršku predsjedavajućem Vijeća ministara da, ako smatra potrebnim, može izvršiti rekonstrukciju Vijeća ministara, a sve radi poduzimanja mjera za njegov učinkovitiji rad i osiguranje parlamentarne podrške.

"To je rezultat razgovora članova Predsjedništva BiH s predsjednicima političkih stranaka koje čine parlamentarnu većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH. Kroz izjave predstavnika političkih stranaka mogli ste jasno čuti ko podržava rad Vijeća ministara, a ko ima određene rezerve. Normalno je da Vijeće ministara mora održavati strukturu onih koji ga podržavaju i da treba učiniti sve da imamo jedan učinkovitiji rad i samog Vijeća ministara ", kazao je Sulejman Tihić, član Predsjedništva BiH.

Podršku aktualnom premijeru nije dala jedino SBiH, koji, kako je kazao predsjednik te stranke, podržava sve reformske projekte u Parlamentu BiH, ali će personalna i sva druga rješenja vezati za rješavanje reformskih projekata u FBiH, koje zapostavlja SDA i neke druge partnerske stranke, a pokrenula ih je SBiH.

"SBiH je na određeni način dala uslovnu podršku, ali nije osporila kandidaturu i uopšte potrebu da Terzić i dalje radi taj posao”, istaknuo je Tihić.

Adnan Terzić još nije odlučio hoće li ići u rekonstrukciju svoje vlade, tačnije hoće li smijeniti Safeta Halilovića s mjesta ministra civilnih poslova ili ne, ali je rekao da "oni koji ne podržavaju Vijeće ministara i njega osobno ne mogu ni računati na to da će sudjelovati u radu Vijeća ministara".

Ako se premijer Terzić zaista odluči na taj korak, to će izazvati duboku krizu na federalnoj razini, gdje ministri SBiH najavljuju da neće prisustvovati ni sutrašnjoj sjednici Vlade.

Kako je omjer snaga i u federalnom i u državnom parlamentu prilično tijesan, vladajuća koalicija mogla bi zapasti u blokadu donošenja zakona, prije svega proračuna za iduću godinu, što bi za rezultat imalo raspuštanje Parlamenta i raspisivanje prijevremenih izbora, a to je prema nekim tumačenjima i krajnji cilj cijele priče jer trenutne vlasti sve teže izlaze na kraj s ekonomsko-socijalnim krizama u državi.

Drugi opet smatraju, poput nekih lidera opozicijskih stranaka, da je sve to dobro smišljen potez kako bi se progurali Zakon o privatizaciji javnih poduzeća FBiH i jedinstvena stopa PDV-a.

Prema Zakonu o Vijeću ministara, predsjedavajući može pokrenuti postupak za smjenu ministra i zamjenika ministra, ali takvu odluku mora potvrditi Parlament. Prema trenutnom odnosu snaga, koalicija SDA, HDZ, SDS i PDP imaju ukupno 21 zastupnika, a Stranka za BiH šest. Da bi smijenili Halilovića, potrebno je da vladajuća koalicija pridobije samo jedan glas od preostalih parlamentarnih stranaka koje ukupno imaju 15 zastupnika.