BiH
0

Predsjedništvo BiH: Zahtjev Srbiji da ispoštuje obaveze prema BiH iz konvencije o genocidu

FENA
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo je na današnjoj sjednici u Sarajevu Odluku o upućivanju zahtjeva Republici Srbiji da ispoštuje obaveze prema Bosni i Hercegovini koje proizlaze iz Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Bosna i Hercegovina ovom Odlukom zahtijeva da Republika Srbija ispoštuje obaveze iz pomenute Konvencije, specifično da Republika Srbija bez odlaganja uhapsi sve osobe optužene za zločin genocida koje se nalaze na njenom terotoriju te da ih isporuči Međunarodnom krivičnom sudu za bivu Jugoslaviju, kao i da kazni sve ostale osobe koje su učestvovale u genocidu u BiH i koje se nalaze pod nadležnošću Republike Srbije.

Za Odluku su glasali članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Haris Silajdžić, dok je predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović bio protiv njenog usvajanja.

Usvojen je i prijedlog Deklaracije za Samit šefova država jugoistočne Evrope, koji će biti održan u Ohridu 20. aprila ove godine, Finansijski izvještaj Centralne banke BiH za 2006. godinu te Izvještaj o radu Agencije za osiguranje depozita BiH za 2006. godinu i finansijski plan za 2007. godinu.

Najviša državna institucija usvojila je i prijedlog odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora o zaključivanju sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Hašemitske Kraljevine Jordan o readmisiji vlastitih državljana i državljana trećih zemalja, sporazuma između VM BiH i Vlade Irske o readmisiji vlastitih državljana i stranaca, sporazuma između VM BiH i Vlade Ruske Federacije o readmisiji njihovih državljana i stranaca, dok je usvojen prijedlog odluke o prihvatanju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Bugarske o policijskoj saradnji.

Predsjedništvo BiH usvojilo je i prijedloge odluka o ratifikaciji nekoliko međunarodnih sporazuma, ugovora i konvencija.