Stigla urgencija
71

Predsjedništvo BiH zahtijeva prijedlog sporazuma o roamingu: Vijeću ministara rok od sedam dana

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas je zadužilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da u roku od sedam dana dostavi prijedlog Sporazuma o smanjenju cijene usluga roaminga u javnim mrežama mobilne komunikacije u zemljama Zapadnog Balkana.

Kako je saopćeno, to je učinjeno kako bi Predsjedništvo Bosne i Hercegovine odobrilo njegovo potpisivanje tokom drugog Digitalnog samita Zapadnog Balkana, koji će se održati u Beogradu 4.-5. aprila 2019. godine.

Dodik je jučer naveo da ne vidi problem u pojeftinjenju usluga roaminga, jer samo BiH ne želi potpisati taj sporazum.

"Komšić se slaže s tim, a Džaferović ne zna. Na tim pitanjima ja ne želim da trošim snagu, jer je to u interesu svih građana. Što bismo mi plaćali višu cijenu nego zemlje oko nas. To me se uopće ne treba pitati i ako na to budemo trošili vrijeme - kakva je onda ovo država koja ne štiti svoje građane? Predsjedništvo će danas ili sutra poslati odluku o prihvatanju tih sporazuma", rekao je Dodik.

Nakon toga stiglo je i saopćenje u kojem se navodi da član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović podržava potpisivanje Regionalnog sporazuma o smanjenju cijena roaminga za zemlje zapadnog Balkana.

On je istaknuo da Vijeće ministara BiH još nije dostavilo prijedlog sporazuma Predsjedništvu BiH.

Podsjetimo, Klix.ba je objavio informaciju da je BiH početkom februara 2019. godine zvanično zatražila odgađanje potpisivanja sporazuma o pojeftinjenju roaming usluga za područje Zapadnog Balkana. Ovakav stav, koji ne ide u korist građana BiH, zauzet je zbog činjenice da telekom operateri u našoj zemlji godišnje uzimaju blizu 100 miliona KM od roaminga.