Državni vrh apeluje
64

Predsjedništvo BiH zabrinuto zbog Gaze, još uvijek ni riječi o hapšenju bh. državljanina u Turskoj

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjedništvo BiH iskazalo je ozbiljnu zabrinutost zbog nasilja u Pojasu Gaze, saopćeno je danas iz Predsjedništva BiH. Državni vrh se još uvijek nije oglasio o hapšenju bh. studenta u Republici Turskoj.

"Predsjedništvo BiH apelira na međunarodnu zajednicu da bez odgađanja učini sve što je moguće da se obustavi nasilje i obnovi dijalog, s namjerom postizanja pravednog i trajnog mira na Bliskom Istoku, a na temeljima relevantnih rezolucija Ujedinjenih naroda, Arapske mirovne inicijative, kao i drugih inicijativa i napora posvećenih tom cilju", piše u saopćenju za javnost.

Predsjedništvo BiH apelira na međunarodnu zajednicu da bez odgađanja učini sve što je moguće da se obustavi nasilje i obnovi dijalog, s namjerom postizanja pravednog i trajnog mira na Bliskom Istoku, a na temeljima relevantnih rezolucija Ujedinjenih naroda, Arapske mirovne inicijative, kao i drugih inicijativa i napora posvećenih tom cilju.

Inače, članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić još uvijek se nisu oglasili o hapšenju bosanskohercegovačkog državljanina Selmira Mašetovića u Republici Turskoj.

Brojni čelnici ozbiljnih država poput Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i Grčke ranije su reagovali kada je sistem Recepa Tayyipa Erdogana hapsio njihove državljane zbog navodne povezanosti s Gulenovim pokretom.