Vanredna sjednica
62

Predsjedništvo BiH usvojilo odluku o započinjanju pregovora sa Frontexom

M. G.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Večeras je održana vanredna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine na kojoj je jedina tačka dnevnog reda bila započinjanje pregovora sa Frontexom. Odluka o pokretanju postupka pregovora BiH sa Frontexom je usvojena.

Ovo je jedan od ključnih uslova za otvaranje pregovora s Evropskom unijom što je jasno naglasila i izvršna direktorica za Evropu u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst tokom posjete našoj zemlji.

Na novinarsko pitanje koji su to prioriteti koje BiH treba uraditi do marta odgovorila je:

"Sjednica Evropskog vijeća u martu je vrlo važna za Bosnu i Hercegovinu. Predsjednica Evropske komisije je bila tu sa dva premijera zemalja članica. Glavna poruka njene posjete je bila da od domaćih vlasti dobije informacije o onome što je urađeno i šta se još može uraditi kako bi ona izvijestila šefove vlada država članica. Manje - više jasno je šta treba da se uradi i koje su zadaće. Kakav će biti ishod, ja ne mogu reći. Da direktnije odgovorim na vaše pitanje, reći ću da je vrlo važno početi pregovore sa Frontexom, usvojiti zakone o pranju novca, sukobu interesa i sudovima. S pravom sam pomenula i predstojeće izbore. Potrebno je obaviti sve pripreme kako bismo imali adekvatan politički proces. Svi znaju šta se treba uraditi po tom pitanju. Lista zadaća jeste duža, ali posebno smo težište stavili na ova pitanja", kazala je.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine je je 1. decembra prošle godine uputilo Vijeću ministara BiH sastav pregovaračkog tima i osnove za vođenje pregovora radi potpisivanja Sporazuma sa Evropskom agencijom za graničnu i obalnu stražu (Frontex).

Nakon završetka unutrašnjih procedura u BiH i pregovora sa Frontexom, BiH će postati dio zajedničke evropske granične sigurnosti i u ovoj oblasti.

Inače, Vijeće ministara je,12. decembra usaglasilo tekst sporazuma o pregovorima sa Frontexom i usvojila ga isti dan.

Sporna je bila tačka u kojoj je pisalo da je potrebna "saglasnost Bosne i Hercegovine koja podrazumijeva obavezu dobijanja saglasnosti entiteta". Naknadno je to promijenjeno i navedeno je da će se saglasnost davati u skladu sa ustavnim nadležnostima unutar Bosne i Hercegovine.