Sarajevo
136

Predsjedništvo BiH usvojilo odluku o održavanju vojne vježbe "'EUFOR-Brzi odgovor 2021"

M. G.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić sazvao je danas sjednicu kojoj nije prisustvovao član Predsjedništva iz reda srpskog naroda Milorad Dodik.

Kako saznajemo, na današnjoj vanrednoj sjednici usvojena je odluka kojom se odobrava održavanje vojne vježbe "Brzi odgovor".

"Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici odobrilo održavanje Vježbe 'EUFOR-Brzi odgovor 2021.', a na osnovu pisma upućenog od komandanta Snaga Evropske unije (EUFOR) general-majora Alexandera Platzera", kažu iz Predsjedništva BiH.

Dodaju da ova redovna godišnja vježba EUFOR-a se održava u skladu sa Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini, Anex 1-A i Sporazumom o vojnim aspektima mirovnog rješenja.

"Vježba „EUFOR-Brzi odgovor 2021.“ će biti održana od 13. septembra 2021. do 3. oktobra 2021. godine u južnom dijelu Bosne i Hercegovine. Vježba omogućava provjeru angažovanja snaga za pružanje podrške bosanskohercegovačkim vlastima pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja u Bosni i Hercegovini. Član Predsjedništva BiH iz entiteta RS nije učestvovao u donošenju odluke te je ona usvojena većinom glasova", kazali su nam iz Predsjedništva BiH.

Podsjećamo, nakon nametanja zakona o zabrani negiranja genocida, koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, Dodik je najavio da neće učestvovati na sjednicama Predsjedništva BiH.