|

Predsjedništvo BiH traži da se zatvore svi granični prijelazi, osim onih gdje je planiran karantin

Predsjedništvo BiH traži da se zatvore svi granični prijelazi, osim onih gdje je planiran karantin
374
A. Z.
22.3.2020. u 11:55
141
komentara
374

dijeljenja
Predsjedništvo BiH traži da se zatvore svi granični prijelazi, osim onih gdje je planiran karantin Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine održalo je hitnu vanrednu sjednicu na kojoj je odlučeno da svi granični prijelazi u BiH budu zatvoreni.
"Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zahtijeva od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da, bez odlaganja, zatvori sve granične prelaze za prijelaz ljudi, osim onih gdje su uspostavljeni karantini u šatorima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u skladu sa Odlukom Predsjedništva Bosne i Hercegovine od 18. marta 2020. godine", stoji i saopćenju.

Odluka je donesena s ciljem prevencije širenja koronavirusa.

Podsjećamo, šatori namijenjeni za karantin osoba koji dolaze iz inozemstva postavljeni su u Gradišci koja može primiti 200 osoba, na GP Izačić (100 osoba), GP Bijača (100 osoba), GP Brod (100 osoba), GP Rača (50 osoba), GP Šepak (50 osoba), GP Vardište (50 osoba) i GP Klobuk (20 osoba).

Odluke o postavljanju šatora na granicima u cilju sprečavanja širenja koronavirusa nisu u potpunosti jasne.

Naime, Predsjedništvo BiH je donijelo odluku da se angažuju Oružane snage BiH i postave šatori. Nakon toga je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić kazao da će u šatore ići sve osobe koje ulaze u BiH iz inozemstva. Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je kazao da će šatori biti namijenjeni za bh. građane.No, direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak sinoć je kazao da će u 14-dnevnu izolaciju u šatorima ići samo strani državljani, dok će državljani BiH uz naredbu o izolaciji biti upućeni kući.Podsjećamo, u BiH su do sada registrovane 93 zaražene osobe od koronavirusa, a jučer je potvrđen i prvi smrtni slučaj.

Prijavi grešku


Komentari (141)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...